Firmaer kan fortsætte ulovligheder når Arbejdstilsynet har udstedt en bøde

Udenlandske virksomheder kan bryde loven gentagne gange ved at omgå register.

ARKIVFOTO (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Arbejdstilsynet kan udstede én og kun én bøde til en udenlandsk virksomhed, når den arbejder på en byggeplads i Danmark i strid med udstationeringsloven.

Det får den paradoksale konsekvens, at når først Arbejdstilsynet har udstedt én bøde til en udenlandsk virksomhed, så kan virksomheden fortsætte med at bryde loven på den danske byggeplads, uden at myndighederne kan udstede flere bødeforlæg.

Det bekræfter Arbejdstilsynet over for Orientering på P1, efter radioprogrammet har set nærmere på, hvordan udenlandske firmaer i årevis har undladt at foretage den lovpligtige registrering i det såkaldte Rut-register.

RUT-registret betyder Registret for Udenlandske Tjenesteydere. Oplysningerne i registret skal bl.a. gøre det lettere for SKAT at undersøge, om virksomhederne betaler moms og om deres ansatte skal betale skat i Danmark, mens de arbejder her i landet.

- Som lovgivningen ser ud i dag, kan der ikke udstedes to bødeforlæg for samme overtrædelse. Det vil sige, at der ikke kan udstedes en bøde for en virksomheds manglende RUT-anmeldelse, hvis der er tale om samme tjenesteydelse på det samme arbejdssted, skriver Arbejdstilsynet til Orientering på P1.

Sværere at opkræve skat fra udenlandske ansatte

Det er ikke uden betydning, om udenlandske virksomheder overholder loven og registrerer deres medarbejdere i RUT-registret.

Når udenlandske firmaer i praksis kan blive ved og ved med ikke at registrere sig, uden at Arbejdstilsynet kan udstede flere bøder, så kan det i sidste ende betyde, at udenlandske medarbejdere ikke kommer til at betale den skat, de skal, mens de arbejder her i landet.

Det forklarer lektor i skatteret ved Syddansk Universitet, Lars Kjærgård Terkildsen:

- Hvis medarbejderne ikke er registreret korrekt i RUT-registret, så betyder det, at Skat har ringere mulighed for at kontrollere, om de her medarbejdere er skattepligtige i Danmark eller ej, forklarer han til Orientering på P1.

Nuværende indsats virker ikke

Hos Byggefagenes Samvirke i København, er man meget opmærksomme på problemstillingen, forklarer faglig konsulent, Robert Olejnik.

På en byggeplads på Carlsberg-grunden i København, har han 7 gange i træk været med til at anmelde et polsk firma for at bryde loven ved ikke at registrere sine medarbejdere i RUT-registeret

- Vi har håbet på, at hver en anmeldelse ville give en bøde. Men sådan er det desværre ikke. Arbejdstilsynet fortæller os, at de kun kan give én bøde pr. plads. Det betyder, at den indsats, Arbejdstilsynet gør, ikke virker, fordi virksomheder kan fortsætte med ikke at registrere sig korrekt i RUT-registret, siger han til Orientering P1.

Minister vil gribe ind

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil derfor have reglerne lavet om. Han forklarer til Orientering på P1, at han regner med at kunne fremlægge en løsning indenfor de næste fjorten dage.

- Udenlandske virksomheder, der leverer tjenesteydelser i Danmark, skal anmeldes i RUT. Det er slet ikke til diskussion. Hvis det er sådan, at man kan lade være med at registrere sig, få en bøde og så bare arbejde videre uden konsekvenser, så er det noget, vi skal have ændret, fordi det er ikke holdbart. Man kan heller ikke blive ved med at køre rundt uden kørekort, uden at det har konsekvenser. Gør man det, bliver konsekvenserne altså ret alvorlige.