Fiskere til regeringen: Mærsk-forurening bør undersøges

Danske fiskere frygter, at tonsvis af kemikalier fra Mærsk Oil har svækket fiskebestanden.

Fiskere kræver en uvildig undersøgelse af, hvilke konsekvenser kemikalierne har for fiskene og havmiljøet. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Fiskerne i Nordsøen er stærkt bekymrede over de 80.000 ton miljøfarlige kemikalier, som Mærsk Oil skyllede i havet fra 2005 til 2017.

De kræver en uvildig undersøgelse af, hvilke konsekvenser kemikalierne har for fiskene og havmiljøet.

- Jeg er bange for, at vi har et kæmpe kemikalie-problem, som har ødelagt store dele af fiskebestanden i den sydlige del af Nordsøen, siger fiskeskipper Jesper Juul Larsen, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening.

DR Nyheder har afsløret, at Mærsk Oil udledte over 80.000 ton af kemikaliet Scavtreat i den danske del af Nordsøen i strid med sine udledningstilladelser.

De store mængder kemikalier kan ifølge fiskerne være én af årsagerne til, at fiskebestandene i Nordsøen er markant lavere end tidligere.

- Vi oplever i øjeblikket, at alle de vigtige fiskebestande er stærkt pressede i den sydlige del af Nordsøen. Det kan skyldes mange forhold, blandt andet klimaforandringer, men det kan ikke være fremmende for havmiljøet at pumpe giftstoffer ud i hovedet på fiskene, siger Jesper Juul Larsen.

Vil have tilbundsgående undersøgelse

Fiskeriformanden opfordrer miljøminister Lea Wermelin (S) til at iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af olieudvindingens indflydelse på fiskebestandene.

Undersøgelsen skal blandt andet kortlægge, hvad der konkret sker, når man udsætter fisk og fiskeyngel for Scavtreat-kemikaliet.

- Ministeren skal tage affære over for Mærsk og kemikalievirksomhederne og få undersøgt, hvad er det for et kemikalie. Hun skal få undersøgt, hvor stor påvirkning det har på miljøet og fiskebestanden i Nordsøen, og hvor giftigt det egentlig er, siger Jesper Juul Larsen.

Han foreslår, at ministeren får uvildige eksperter fra Aarhus Universitet eller Danmarks Tekniske Universitet til at gennemføre undersøgelserne. Regningen for undersøgelsen bør ifølge fiskeriformanden sendes til den franske oliekoncern Total, der i dag ejer Mærsk Oil.

- Det kan være ud fra princippet om, at forureneren betaler, siger Jesper Juul Larsen.

Kemikalier i havet

  • Mærsk Oil udledte over 80.000 ton af kemikaliet Scavtreat 7103 i perioden 2005 til 2017.

  • Heraf udgjorde over 80 ton et særligt rødt stof med navnet BAC50, viser DR Nyheders afdækning af sagen.

  • Mærsk Oil fortalte ikke Miljøstyrelsen, at det røde stof var blevet tilsat, og det fik Miljøstyrelsen til at konkludere, at udledningstilladelsen var overtrådt.

  • Mærsk Oil blev også politianmeldt for at udlede over 100 ton af to andre kemikalier, der også var røde, miljøfarlige kemikalier. I de sager har Mærsk Oils nye ejer modtaget bøder for i alt 500.000 kroner.

Fiskeriformanden mener, at der er grund til at være kritiske over for både olieindustrien og Miljøstyrelsens kontrol, efter at DR Nyheder har afdækket, at der havnede ikke godkendte kemikalier i havvandet i tonsvis.

- Jeg bliver bekymret. Vi er blevet fortalt, at der var styr på det hele. Men nu viser det sig, man vidste ikke engang, hvad det var, man lukkede ud i Nordsøen, siger Jesper Juul Larsen.

Mærsk Oils nye ejer Total skriver i en e-mail, at det udledte kemikaliet Scavtreat 7103 tilsat BAC50.

"Vi havde ikke grund til at tro andet, end at produktet var korrekt deklareret fra producentens side. Men det viste det sig desværre ikke at være," skriver presseansvarlig Line Bruun i en e-mail til DR Nyheder.

Hun tilføjer, Total har betalt for at få foretaget undersøgelser, og de viser ifølge hende, "at havmiljøet ikke har lidt overlast på grund af fejlene, og der er ikke sket målbare ændringer af dyre- og plantelivet omkring boreplatformene".

Total ønsker ikke at stille op til interview om sagen.

Facebook
Twitter