Fiskerikontrol ved Gilleleje højt prioriteret

Fiskeridirektoratet er ikke overrasket over Greenpeaces afsløringer af muligt ulovligt fiskeri ved Gilleleje. Så sent som i mandags tog fiskerikontrollen en Gilleleje-fisker på fersk gerning i et fredet område.

Ved at montere overvågningsudstyr på flere fiskekuttere i Gilleleje har Greenpeace afsløret ulovligt fiskeri i Kattegat. (© DR Nyheder)

Fiskeridirektoratet vil i dag modtage en stribe satellitobservationer og videooptagelser fra Greenpeace, der kunne tyde på, at fiskekuttere fra Gilleleje fisker i et fredet område, hvor den truede Kattegat-torsk yngler.

Fiskeridirektoratet er ikke overrasket over Greenpeaces afsløringer.

Så sent som i mandags fangede kontrollen nemlig en Gilleleje-fisker på fersk gerning i det fredede område.

Højt prioriteret

Det er femte gang i år, og de svenske myndigheder har taget 20 fiskekuttere i det samme område.

Det kommer altså ikke bag på Fiskeridirektoratet, at ulovlighederne foregår.

- Der er ikke noget som umiddelbart overrasker mig. Vi har fra dansk side godt været klar over, at der foregår noget aktivitet ude i det her forbudsområde engang imellem. Derfor har vi også prioriteret kontrol af det højt, siger Mik Jensen, der er kontrolchef i Fiskeridirektoratet.

Han mener altså ikke, at det er kontrolindsatsen, der har svigtet. Men måske er direktoratets muligheder for at sanktionere fiskerne ikke gode nok.

- Det er selvfølgelig et spørgsmål, om vi kommer efter dem i et omfang, så de forstår det. Og der må jeg sige, at vi nu vil gøre os nogle overvejelser og se på muligheden af at skærpe sanktionerne yderligere, så ulovlighederne hører op, siger Mik Jensen.

Kigger fordomsfrit på Greenpeaces materiale

Området ude i Kattegat blev fredet 1. januar 2009. Fiskeridirektoratet konstaterede sidste efterår, at forbuddet mod fiskeri i nogle tilfælde ikke blev respekteret i efteråret 2009.

Mik Jensen har endnu ikke set det materiale, som Greenpeace afleverer, men han siger, at det generelt ikke er nok, at kunne sandsynlige gøre via en kutters position, bevægelser og eventuelle fartændringer, at ulovligt fiskeri har fundet sted.

- Men vi kigger på materialet med interesse, som vi altid kigger på materiale, som vi måtte få udefra fra folk der gerne vil anmelde et forhold, siger Mik Jensen.

Forbudt område i Kattegat udrydningstruet kattegattorsk (© DR)

DR

Det forbude område i Kattegat, hvor den udrydningstruet kattegattorsk yngler.