Fiskersønnen fra Svaneke, der blev milliardær

Kristian Barslund er fiskersønnen fra Svaneke, der selv blev fisker. I dag er han Bornholms rigeste mand.

Fiskeren Kristian Barslund er blandt Danmarks rigeste. (© DR)

Kristian Barslund er en af de danske fiskere, som har tjent rigtig mange penge. Hans formue på 1,1 mia. gør ham til Bornholms rigeste mand og placerer ham som nr. 76 på listen over Danmarks rigeste.

Selv mener han, at opskriften på succes ligger i den erfaring, han har taget med hjem fra verdenshavene.

- Der er ingen der kan snøre mig, når det kommer til fjernfiskeri, siger fiskeren bag sit skrivebord på kontoret i Nexø på Bornholm. Herfra styrer han fiskerivirksomheden Ocean Prawns A/S og dens fem kæmperkuttere, som sejler på flere verdenshave. De fisker hovedsageligt efter rejer ved Canada og Grønland.

Rigmanden har ikke altid siddet her bag skrivebordet. Engang har han selv brugt det meste af årets dage på en fiskekutter. Han er søn af en fisker, som også var søn af en fisker.

- Min far har altid syntes, at det var spændende at finde nye fangstpladser ude i verden. Derfor har jeg næsten altid fisket på verdenshavene og ikke så meget herhjemme, siger han.

Fra Bornholm til Grønland og tilbage igen

Kristian Barslund er en fantastisk historie om fiskersønnen fra Svaneke, der i 1968 begyndte at fiske for sin far. Som 21-årig var han første gang skipper på en stor kutter, der sejlede til Grønland.

Som 27-årig ville Kristian Barslund selv prøve lykken som selvstændig fisker, og derfor gik han ned i den lokale bank på Bornholm for at låne 30 millioner til en stor rejekutter.

- Det var noget af en mundfuld for sådan en lille lokalbank, men de må jo have troet på det, siger han og griner.

Selv var Kristian Barslund ikke sikker på, om de 30 millioner nogensinde ville komme tilbage på kontoen.

- Jeg tror jeg, var så ung, at jeg tænkte, at der var mange år til at nå at rette op på det, hvis det gik galt.

Men det skulle vise sig, at være en rigtig god idé. Virksomheden voksede og blev på ganske få år en rigtig god forretning.

- I 80'erne rullede pengene næsten så hurtigt ind, at vi ikke kunne nå at bruge dem igen, siger Kristian Barslund.

Opskriften er erfaring

Med op mod 350 ansatte på fem store flydende rejefabrikker er Ocean Prawns i dag en af de helt store spillere i fiskeriindustrien.

I de danske farvande har virksomheden en enkelt trawler som fisker torsk. Kristian Barslund mener selv, at opskriften på hans succes er den fiskerierfaring, han har med sig fra sine år på verdenshavene.

- Det er klart en fordel, at jeg ved, hvad der foregår på skibene. Når de ringer hjem og forklarer et problem, så er vi lynhurtigt på bølgelængde, siger han.

Udover erfaringen er virksomheden også vokset så meget, fordi Barslund fik sikret sig store rejekvoter i tide, og har formået at bruge dem rigtigt.

- Hvis du skulle ind i rejefiskeriet i dag, så skal du ud og skaffe 6-700 millioner. Det er altså svært, siger han.

Sidste år fangede virksomhedens fiskekuttere 25.000 tons fisk og rejer og omsatte for omkring 700 millioner. Ocean Prawns 2013-omsætning ventes at nå 750 mio. kr.

En diskret milliardær

På trods af milliarderne er rigmanden ikke den, der fører sig frem i offentligheden. Han har dog investeret en del i flere forretninger på Bornholm, blandt andet Svaneke Bryghus og et firma som tager sig af al dagrenovation på Bornholm.

- Jeg har stort set levet på samme måde de sidste 50 år. De fleste penge er gået i virksomheden, det er ikke meget, der er blevet trukket ud til privat forbrug, siger Kristian Barslund.

Materielle goder siger ham ikke så meget, han har hverken sommerhus i udlandet eller dyre biler. I dag kører han rundt i en syv år gammel Mercedes landrover og bor i et stort hus med sin hustru i Svaneke.

- Altså det er jo ikke sådan så jeg mangler noget, siger han og griner.

FacebookTwitter