Fitness: Hele to centre på Ærø

Fitness er blevet så udbredt en folkesport, at man på en ø med bare 6.500 borgere kan holde gang i hele to centre.

På en af Danmarks mindste øer er borgerne vilde med at motionere i øens nystartede fitnesscenter. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

- Så er det i morgen onsdag, at Helle og Andrea starter op med Zumba Fitness, kom og vær med... det bliver svedigt.

Sådan lyder opfordringen på Ærø Fitness' Facebookside. En opfordring, der er blevet hørt i sådan en grad, at øen kan kåres som det sted i landet, hvor befolkningen har kortest kø til motionsmaskinerne.

På Ærø er folk nemlig så vilde med at dyrke fitness, at der er plads til hele to fitnesscentre, hvoraf det kommercielle har 35 forskellige maskiner foruden spinningcykler.

Det betyder, at for hver 3.200 borger på Ærø, er der et fitnesscenter. Til sammenligning har en mellemstor kommune som Allerød i Nordsjælland kun ét center til deling for 24.000 borgere.

Recepten for folket

Det er Flemming Skov, der sammen med to partnere ejer Fitness Ærø. Han startede det op i november sidste år. Og ind til videre har der været efterspørgsel nok til at holde forretningen kørende.

- Det var ikke gået for 10 år siden. Men nu er det jo en folkesport, siger Flemming Skov og uddyber:

- Vi bliver tudet ørene fulde af, at man skal holde sig i gang. Både de unge og de gamle. Man kan jo snart få motion på recept.

Et tilbud til de unge tiltrak de ældre

Faktisk er fitness så udbredt i dag, at man som tommelfingerregel kan regne med, at 10-12 procent af befolkningen udgør et kundegrundlag – uanset hvor i landet man slår sig ned med et fitnesscenter.

- Men det kræver godt lokalt kendskab til målgrupper at skabe en forretning, der løber rundt, siger Kasper Lund Kirkegaard, der er forskningsansvarlig analytiker hos DIF.

Et lokalt kendskab har Flemming Skov, der ud over Fitness Ærø også driver et autolakerfirma, et hotel og en natklub.

Men egentlig startede han centeret op som et fritidstilbud til de unge på øen, der bosætter sig i en periode for at læse på HF Søfart eller navigationsskolen. Siden start er målgruppen dog udvidet til at omfatte unge fra 15 år til pensionisterne.

Selv om målgruppen er blevet bred, er det ikke en forretning, der gør Flemming Skov rig.

- Vi har 200 medlemmer i centeret. Jeg tror på, at vi på sigt får 250. Som det er nu hænger økonomien sammen, men det er ikke noget jeg tjener stort på, siger Flemming Skov, der understreger, at det nu heller ikke er meningen, at der skal være stort overskud i butikken.