De rejser fra deres hjemland for at komme i sikkerhed og få et bedre liv, men ender med at tage hårde stoffer og prostituere sig i det københavnske misbrugsmiljø.
Det er den barske virkelighed for nogle af de flygtninge og migranter, der søger mod Danmark og beder om asyl. Det fortæller flere kilder, der arbejder med stofmisbrugere og andre udsatte grupper.
Heriblandt Louise Runge Mortensen, der er leder af fixerummet H17, som ligger på Halmtorvet tæt på Københavns Hovedbanegård.
- Vi kan se, at de kommer her, og vi kan se, at mange af dem ser ud til at være meget unge. Ligesom vores andre brugere ryger de typisk kokain, siger Louise Runge Mortensen.
Kokainen kræver penge, som nogle af de unge asylansøgere angiveligt skaffer ved at sælge sig selv.
- Vores personale har den klare opfattelse, at nogle af drengene prostituerer sig, det er noget, vi hører om blandt vores brugere. Det er typisk et mønster, hvor de unge udenlandske drenge kommer rigtig meget i en periode, og så en dag er de væk, og vi ser dem ikke igen, siger Louise Runge Mortensen.
Asyldrenge fra Sandholm
Funktionsleder på Center Sandholm Jannich Bisp, har tidligere forklaret til Berlingske, at personalet på asylcentret har en mistanke om, at nogle af de unge flygtningedrenge prostituerer sig.
Det billede er uforandret, siger Jannich Bisp til DR Nyheder:
- En måde, det kan ske på, er, at de får et opkald på deres mobiltelefon, og så går de herfra og kommer tilbage nogle timer senere eller dagen efter og har pludselig nyt tøj eller en fyldt rygsæk med. Vi melder al mistanke om kriminalitet til politiet, men vi er jo bekymrede for, hvor de får pengene fra.
Det er særligt de 16-17-årige drenge på Sandholms afdeling for unge med såkaldt ’gadeorienteret adfærd’, der vækker bekymring. Drengene er ofte kriminelle og har et stort stofmisbrug, og hurtigt efter ankomsten til Sandholm søger de mod København, hvor de tilbringer aftenerne.
- Det undrer os, at et ungt menneske kan komme hertil og være så orienteret mod en bestemt bydel. Der må være nogle, der fortæller dem om det, siger Jannich Bisp.
Tasker og gaver fra ’sugar daddy’
På værestedet Hellebro for unge hjemløse i Københavns Sydhavn møder stifter Eva Riedel også de unge asylansøgere.
- Jeg kender til i hvert fald en ung hjemløs, som er kommet til Danmark for nylig som flygtning eller migrant og er endt i en situation, hvor han prostituerer sig og ikke har kontakt til de officielle myndigheder, siger Eva Riedel.
Nogle af brugerne på Hellebro fortæller til Eva Riedel, at de sælger sig selv, mens andre ikke vil tale om det.
- Men når de kommer her og har fået nyt tøj, tasker og andre gaver af deres ’sugar daddy’, så ved vi godt, hvad der foregår, siger værestedslederen.
Afviser mindreårige i fixerum
Et stenkast fra H17 på Halmtorvet ligger Vesterbros andet stofindtagelsesrum Skyen, hvor afdelingsleder Rasmus Koberg Christiansen fortæller, at der har været asylansøgere og flygtninge i stofmiljøet 'siden Danmark begyndte at tage flygtninge.
Han er ikke bekendt med asylansøgere, der prostituerer sig, men oplever, at unge asyldrenge kommer for at indtage stoffer i Skyen, der ligger i forbindelse med Mændenes Hjem på Istedgade.
- Vi kan se, at der er nogle fra den seneste flygtningestrøm, der havner på hårde stoffer og kommer her i vores tilbud, og de er meget unge. Der er i enkelte tilfælde også dukket mindreårige op, men de er selvfølgelig ikke blevet lukket ind, siger Rasmus Koberg Christiansen.
Falske asylkort
Misbrugere under 18 år må ikke benytte stofindtagelsesrummene, og for at komme ind på H17 eller Skyen skal brugerne identificere sig. Det gør asylansøgere ved at vise deres asylkort, et lille hvidt plastikkort med navn, nationalitet og fødselsdato.
DR Nyheder kunne i sidste uge fortælle, at asylkortene kan misbruges af illegale indvandrere, som i modsætning til asylansøgere ikke har lovligt ophold i landet. På H17 ser Louise Runge Mortensen asylkortene og er opmærksom på, at de kan bruges af en mindreårig udlænding, der forsøger at snyde sig ind for at fixe eller ryge i sikre rammer.
- De identificerer sig med deres asylkort, men vi ved, at de kort kan være forfalskede. I modsætning til de fleste steder i asylsystemet er det ikke en fordel at være under 18 år hos os, siger Louise Runge Mortensen, leder af H17.
Ikke på gaden
Rud Ellegaard fra Københavns Politi er gadebetjent på Vesterbro og hører om prostitution blandt unge asyldrenge, når han færdes i bydelens hårde miljø, men han har endnu ikke haft nogen konkrete sager om det.
- Der er en gruppe af meget unge asylansøgere på Vesterbro, der er stofmisbrugere. De skal bruge penge hver dag, og deres lommepenge kan ikke dække deres daglige stofmisbrug, så der kan man forestille sig – og frygte – at prostitution er en måde at skaffe penge på. Så det er noget, vi er opmærksomme på, siger politiassistent Rud Ellegaard.
Med 30 års erfaring har han et indgående kendskab til forholdene på Vesterbro, og det er ikke hans indtryk, at prostitutionen foregår på gaden, som det er tilfældet med andre grupper af sexsælgere.
- Så ville vi have observeret det. Vi er på gaden hver dag og har en god fornemmelse af, hvad der foregår, siger Rud Ellegaard.
KENDER DU NOGET TIL ASYLANSØGERE, DER TAGER STOFFER OG PROSTITUERER SIG? SKRIV TIL JOURNALIST DAVID REBOUH PÅ DREB@DR.DK