Fixerum redder 100 liv

Landets tre fixerum har formentlig reddet omkring 100 misbrugeres liv på bare et år

I fixerum kan misbrugere indtage stoffer under opsyn af fagpersonale. Det har reddet mange liv, siger fagfolk (Foto: Mikkel Tofte © DR København)

De tre fixerum i København og Odense redder mange liv. Havde de ikke været der, var mange misbrugere døde af overdoser i baggårde og i parker.

Det siger faggfolk til Kristeligt Dagblad.

- Der har været mange rigtig alvorlige situationer, hvor det meget nemt kunne have været endt fatalt, hvis ikke vi havde været der, siger Rasmus Koberg Christiansen, som leder de to fixerum i København.

Her har man talt 93 overdoser på et år.

Flere nye fixerum på vej

Det er snart et år siden, det første fixerum åbnede på Vesterbro i København. Siden er der kommet et mere i både København og Odense, mens et nyt er på vej i Aarhus. De drives af Kirkens Korshær eller Missionen Blandt Hjemløse:

Regeringen og Enhedslisten har netop afsat knap 36 millioner kroner de næste to år til flere kommunalt støttede fixerum.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen døde 218 stofmisbrugere af forgiftninger i 2011. Det højeste antal i 23 år.

Nu går det den rigtige vej

Misbrugsekspert Henrik Rindom forventer, at dødeligheden vil være faldet markant, når der kommer tal for 2012 og 2013 - takket være fixerummene

- Danmark ligger i toppen i forhold til lande, vi sammenligner os med, når det gælder dødelighed blandt misbrugere. Så jeg håber i den grad, at dødeligheden nu falder. Og vi må også forvente, at indlæggelser på grund af fejlfix falder på infektionsmedicinsk afdeling, siger han til Kristeligt Dagblad.