Fjendtlig arkitektur: Man siger 'skrub af med jer hjemløse, vi vil ikke have jer her'

Hjemløseavisen Hus Forbi ærgrer sig over at se flere skrå bænke med armlæn i midten.

Foran en butik i København er der blevet sat et gitter hen over en rist, hvor der kommer varm luft op fra. Det forhindrer de hjemløse i at ligge hen over den. (Foto: Linda Kastrup © (c) Ritzau Scanpix)

Bænke med armlæn i midten, der gør dem umulige og sove på, og varmeriste i jorden dækket af metal-skinner, så man ikke kan sidde på dem.

Det er begge eksempler på det, der kaldes 'dark design', som også bliver kaldt fjendtlig design.

Hjemløseavisen Hus Forbi har sat fokus på fænomenet i denne uge, fordi det netop har til formål at gøre livet sværere for byens skæve eksistenser.

Jakob Munk er hjemløs - eller nomade, som han selv foretrækker at blive kaldt - og hver gang han ser designs lavet til at holde hjemløse væk, giver det ham et stik i hjertet.

- Det er et meget klart signal om, at lige nøjagtig du er ikke velkommen her, og for mig at se er det med til at styrke den marginalisering, der er i at være hjemløs, siger han til P1 Morgen.

Her kan du se eksempler på fjendtlig arkitektur i København. Billeder er fra Hus Forbis Instagram, som du kan se her.

  • En bænk på Københavns Hovedbanegård med armlæn i midten, der gør det umuligt at sove på dem. (Foto: Hus Forbi © Hus Forbi)
  • Gitter oven på varmerist ved Rådhuspladsen i København. (Foto: Hus Forbi © Hus Forbi)
  • Fladen i den nye metro Cityring er tiltet, så man kun kan læne sig op ad den, men ikke ligge eller sidde på den. (Foto: Hus Forbi © Hus Forbi)
1 / 3

Flere hjemløse og mere fjendtlig design

Hus Forbi-avisens redaktør, Poul Nielsen, mener, at dark design er blevet mere udbredt de senere år, hvor der samtidig er kommet flere hjemløse.

- Der er kommet flere signaler, hvor man siger 'skrub af med jer, hjemløse, vi vil ikke have jer her', siger han.

- Problemet er, at der er nogen mennesker, som er nødt til at ligge og sove på bænke eller andre steder i byens rum, og det bliver gjort sværere for dem, tilføjer han.

Antallet af hjemløse mennesker er steget fra 2009 til 2019.

Konsekvensen kan blandt andet være, at de hjemløse må sove på den kolde jord i stedet, hvor der er større risiko for at blive syg, forklarer han.

- Og så betyder det, at de måske bliver nødt til at søge andre steder hen, hvor der er mindre trygt og større risiko for eksempelvis at blive overfaldet.

Udbredt fænomen i hele verden

Ole B. Jensen, der er professor og forsker i urban design ved Aalborg Universitet, forklarer, at det ikke handler om tilfældigheder, når en bænk tilter eller har et armlæn i midten.

- Design er altid noget, der er lavet med intention. Derfor er den måde, ting ser ud på, aldrig tilfældig. De er bevidste i den forstand, at de egner sig til bestemte ting, og de egner sig ikke til andre ting.

Han fortæller også, at det er et udbredt fænomen i storbyer i hele verden. I Danmark er de ofte lidt mere subtile end i udlandet, hvor der nogle steder er sat pigge på overflader. Her i landet er der regler for, at man ikke må sætte deciderede farlige ting op i det offentlige rum.

'Det handler om signalet'

P1 Morgen har været på guidet rundtur med Jakob Munk, der blandt andet har fremhævet et gitter over en rist hos 7-Eleven på Rådhuspladsen og skrå bænke hos DSB på Københavns Hovedbanegård.

DSB svarer, at de følger standarder for bænke, der er velegnede til ældre og gangbesværede, hvor armlænene gør det lettere for dem at rejse sig og sætte sig.

Hos 7-Eleven på Rådhuspladsen har de sat et gitter hen over en rist, hvor der kommer varm luft op.

Men forpagteren af butikken, Frederik Heegaard, forklarer, at det handler om praktik og ikke fjendtlighed.

- Når der har ligget pap eller liggeunderlag, har det blokeret for 99 procent af den luft, vi har brug for, kommer ud fra vores kølemaskiner og sådan nogen ting.

Jakob Munk er glad for at høre, at det ikke har noget med ham at gøre. Som hjemløs savner han mest af alt en dialog, hvor man kan snakke sig frem til en fælles løsning.

- Det handler om signalet, siger han.

- Det gør mig ked af det - de der skrå bænke. Jeg synes, det rammer os alle sammen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk