Fjerde stik kan være på vej til plejehjemsbeboere: 'Det baserer sig mere på håb end på viden'

Myndighederne overvejer at give plejehjemsbeboere fjerde vaccinestik, fortalte Søren Brostrøm på pressemøde.

Når man arbejder i ældreplejen, så holder man altid vejret, når der bliver åbnet op, siger FOA's sektorformand, Torben Hollman, der meget gerne ser, at plejehjemsbeboerne bliver vaccineret en gang til. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

De allerældste og beboere på landets plejehjem skal måske forberede sig på endnu en gang at rulle ærmet op.

Myndighederne overvejer at give netop dem en vaccine for fjerde gang, fortalte Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, i går, da der igen, igen var indkaldt til coronapressemøde.

Plejehjemsbeboere var blandt dem, der stod forrest i køen, da tredje stik blev uddelt i efteråret og den tidlige vinter, men antallet af dødsfaldplejehjemmene er i de seneste uger steget, viser tal fra Statens Serum Institut.

Tilbage i uge 49 var der seks dødsfald blandt bekræftede covid-19-tilfælde, men siden er det steget, så det i uge 1 lå på 33.

Om et fjerde stik til de allerældste er en fremragende idé eller ej, er der dog en smule uenighed om.

Foretrækker flere erfaringer

Henrik Nielsen, der er professor og overlæge i infektionssygdomme ved Aalborg Universitet, har faktisk svært ved at vurdere, om man bør takke ja eller nej til et fjerde skud, hvis man som ældre på et plejehjem skulle træffe en beslutning i dag.

- Det er svært at svare på. Jeg ville foretrække, at man havde nogle flere erfaringer med, hvordan antistofmængden var hos ældre tre til seks måneder efter tredje stik. Men det er der jo knap nok gået endnu, siger han.

Selvom nogle gigtpatienter i Danmark og enkelte i Israel har fået fjerde stik, ser han hellere, at vi venter lidt.

Ikke fordi han frygter for, hvorvidt det kan være farligt eller ej, men for at finde ud af, om det overhovedet er nødvendigt for de ældre.

- Sådan en beslutning baserer sig lige nu mere på et håb end på viden, siger Henrik Nielsen.

'Det mest rigtige' at gøre

Allan Randrup Thomsen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, er dog mere lun på ideen om et fjerde skud.

- Vi har et problem med smitte på plejehjem, og vi ser også, at nogle beboere dør, og derfor vil det være relevant at give dem et fjerde stik, nu hvor det er omkring tre måneder siden, de har fået tredje stik.

Allan Randrup Thomsen begrunder det med, at vi lige nu åbner samfundet mere, hvilket vil føre til mere smitte og dermed også risiko for, at coronaen holder sit indtog på endnu flere af landets plejehjem.

Allan Randrup Thomsen er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og han kan umiddelbart ikke se nogle argumenter for ikke at vaccinere plejehjemsbeboerne. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

- I en ideel verden ville det jo have været rigtigst, at man havde forberedt de sårbare og plejehjemsbeboerne, sådan at når vi nu løsner restriktioner og forventeligt kommer til at se en øget smitte, så var de personer beskyttet på forhånd.

- Det har man åbenbart ikke kunnet koordinere, eller planlagt efter – eller også er beslutningen om at åbne bare kommet så hurtigt. Skal man planlægge et ideelt forløb, skal man jo starte med at beskytte de sårbare og derefter åbne op for muligheden for at smitten eventuelt kan brede sig, siger Allan Randrup Thomsen.

Har vi nok evidens på nuværende tidspunkt til at vide, at omikron går så hårdt ud over folk på plejehjem, at det er nødvendigt med et fjerde stik?

- Det kan man diskutere, men omvendt vil jeg sige, at vi etisk og moralsk ikke kan vente, til vi har evidensen. I forbindelse med epidemier er man nødt til at tænke forud, og derfor mener jeg, at det er rimeligt at give et fjerde stik ud fra den viden, vi har på nuværende tidspunkt.

Smitten fører til død

Noget, der ikke kan herske tvivl om, er, at coronasmitten viser sig som en udfordring på plejehjemmene.

Derfor hilser sektorformand i FOA Torben Hollman muligheden for et fjerde stik velkomment.

- Vi har set en stigende smitte – både blandt beboerne på plejehjemmene, men også blandt FOA’s medlemmer - så hvis man kunne sikre beboerne på plejehjemmene med et fjerde stik, så ville vi være rigtig glade.

Selvom omikron har vist sig at lade sine ofre slippe mere nådigt end deltavarianten af corona, rammer den stadig ældre mennesker hårdt, påpeger han.

- Hvis man bærer smitten ind på et plejecenter og smitter beboerne, så skal man bære rundt på den byrde resten af sit liv, at man har været med til, at nogle mennesker i værste fald dør, og det undgår vi, hvis de får det fjerde stik, siger Torben Hollman.

Ellers er det stort set umuligt at holde smitten ude, når medarbejderne også har et liv ved siden af deres arbejde, mener sektorformanden.

- Når man arbejder i ældreplejen, så holder man altid vejret, når der bliver åbnet op. Det er vi faktisk lidt nervøse for, siger han.

Allerede i næste uge vil invitationerne til en fjerde vaccination blive sendt ud til 'en fokuseret gruppe af dem, der er i allermest risiko', fortalte Søren Brostrøm på pressemødet.

Udover de ældste i vores samfund tæller det ifølge Sundhedsstyrelsens direktør kræftpatienter, patienter i immunterapi og personer med immunsygdomme.