Flåterne stortrives i regnvejr

Det våde vejr og en hård vinter betyder, at der er langt flere flåter i skovbunden end normalt på denne årstid.

Flåterne har haft optimale betingelser sommeren over. Her er en af dem set noget tættere på end de fleste af os kommer til.

Regn, regn og så lige lidt mere regn. Selvom de fleste danskere er rigtig trætte af det sørgelige sommervejr, så gemmer der sig nogle små i skoven, som er ganske begejstrede for det fugtige vejr. Det er skovflåterne.

Det fugtige vejr betyder, at de har de bedste chancer for overlevelse. Havde vejret i stedet budt på høj solskin, have der været risiko for, at de ville dø.

- Jeg kan se på min hund og mine katte, at der er langt flere i år end sidste år, fortæller Trine Sørensen, naturvejleder i Aabenraa.

Sneen har beskyttet flåterne

Det er dog ikke kun sommeren, som har hjulpet flåterne på vej. Specielt de seneste to års vintre, hvor vi har set masser af sne har sikret, at flåterne i år er talstærke.

- Den vinter vi havde med meget sne har været gavnlig for flåterne. Sneen har ligget som en varm dyne over flåterne og har isoleret mod kulden. Så der er meget få der er gået til, fortæller Trine Sørensen.

Elsker lyst tøj

Vil man sikre sig, at man ikke får flåter på sig, når man går tur i skoven, så er det på med gummistøvler og det mørke tøj. Flåterne tiltrækkes nemlig af lyst tøj.

Har man lyst til at undersøge, hvor mange flåterne der rent faktisk er derude i de danske skove, så skal man bevæbne sig med et hvidt lagen og køre det henover skovbunden eller et græsareal, så skulle det være sikkert at flåterne sætter sig fast.

Farlig bakterie

Flåter kan bære bakterien Borrelia burgdoferi, og den kan overføres til mennesker via flåtes spyt.

Antallet af Syd- og Sønderjyder der er blevet smittet med bakterien i år er dog lig nul i modsætning til sidste år hvor 9 blev smittet. I 2009 var antallet tre.

Trine Sørensen synes ikke, at man skal være bange for at tage i skoven

- Man skal bare huske at tjekke efter, når man kommer hjem, siger hun.

Der er først risiko for at blive syg, når flåten har siddet fast i mere end 24 timer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk