Flemming Kjærulf har fisket i 20 år, men garnet er ofte tomt: 'I øjeblikket er det meget skidt'

Miljøministeren erkender et politisk svigt og indkalder nu parterne til møde.

Garnfisker er i gang med at ordne bundgarn i Vejle Fjord (arkivfoto). (Foto: © Terkel Broe Christensen)

Alting var bedre i gamle dage.

Selvom den påstand ikke altid har hold i virkeligheden, så er Flemming Kjærulf i dette tilfælde ikke i tvivl.

Han har i mere end 20 år fisket på kysten nær Nyborg, og hvor der tidligere røg "lidt af hvert" i garnet, så skal han i dag være yderst taknemmelig, hvis der ryger en hjemmefanget torsk eller en fladfisk på middagsbordet.

- I øjeblikket er det meget skidt. Vi ser aldrig torsk mere, der har måske været én det sidste år. Fladfiskene forsvinder også, tidligere kunne man have 10-12 stykker på en tur, nu er det højst en eller to, siger han.

- Det er deprimerende.

Kjærulf er ikke den eneste, der må vende mere eller mindre tomhændet hjem fra sine fisketure.

En ny rapport fra DTU Aqua viser, at fiskebestanden langs Danmarks kyster er yderst presset.

- Der er stort set ikke nogen fisk derude, siger Mikael van Deurs, der er lektor på DTU og leder af det såkaldte nøglefiskerprojekt, til P1 Morgen.

'Der var torsk næsten hver gang'

Selvom Flemming Kjærulf, der også er landssekretær ved Dansk Amatørfiskerforening, nyder at komme ud på vandet med garnet og ruserne, så savner han dengang, hvor han også fik andet end frisk luft med hjem.

- Tidligere har der jo været lidt af hvert. Der var skrubber, rødspætter, torsk og ål. I sæsonen var der også makrel og sild, siger han.

- Der var torsk næsten hver gang.

Benny Villadsen stemmer i. Han har i mange år fritidsfisket langs kysten ved Vejle Fjord. Han fortæller, at de sidste år forsøgte at samle nok skrubber ind til, at han sammen med andre fiskere kunne udsætte flere af arten.

Det krævede, at der blev fanget 25 hanner og 25 hunner. På knap tre måneder blev der sat 100 garn ud, men det lykkedes kun gruppen at fange tre skrubber.

- Vi har det rigtig skidt med, at det er så ringe. Fjorden er stort set hele året fyldt med alger, siger han.

Et politisk svigt

Fra Christiansborg erkender miljøminister Magnus Heunicke (S), at der er tale om et politisk svigt. Rapporten kommer ikke bag på ham, fortæller han.

- Den bekræfter det billede, vi har af et ekstremt presset havmiljø, siger han.

Derfor vil han nu indkalde de relevante parter til et møde, hvor han "vil sikre sig, at de har fat i alle de relevante værktøjer".

Det gælder altså blandt andet eksperter, fritidsfiskere, kommuner og landbruget.

Som med så meget andet, der kræver forbedringer, så handler det i sidste ende om kroner og øre. Men pengene ér allerede afsat, lyder det fra ministeren.

- Det er det, der hedder den grønne landsbrugsaftale, så pengene er der. Jeg skal sikre mig, at pengene kommer ud og virke de rigtige steder, der hvor det har en effekt i forhold til at nedbringe kvælstoffet i de her kystvande, siger Magnus Heunicke.

Tidligere i år forsøgte projektet Sund Vejle Fjord at kortlægge bunden af Vejle Fjord. 70 timers video blev optaget langs havbunden. Eneste fisk på optagelserne var én fladfisk.