Flere års fængsel for bogtyveri

Ubetinget fængsel til alle fire tiltalte i sagen om salg af stjålne bøger fra Det Kongelige Bibliotek. Enken til den afdøde bibliotekar, der stjal bøgerne, fik den hårdeste dom på tre års fængsel. Anklageren Helle Just var tilfreds med dommene.

Alle fire tiltalte i sagen om milliontyveri fra Det KongeligeBibliotek skal flere år i fængsel. Det har Københavns Byretbesluttet.

Døde ifebruar sidste år af kræft.

Blevpensioneret i januar 2000

I 1997begyndte han med hjælp fra sin kone, svigerdatter, søn og ven atsælge ud af bøgerne.

Fraslutningen af 1960’erne til 1978 stjal bibliotekaren op mod 1.800bøger med sig hjem til Espergærde.

Blev i1967 ansat som forskningsbibliotekar på Det Kongelige BiblioteksOrientalske afdeling.Bogtyven

Mens enken til den afdøde bibliotekar, der før sin død stjal dekostbare bøger og solgte dem videre, blev idømt tre års fængsel,slap hendes søn med en dom på to års fængsel.

Både sønnens tyske hustru og familiens irske husven blev idømthalvandet års fængsel.

Den snart 70-årige enke fik også konfiskeret sit hus og gikdirekte til afsoning. Hendes forsvarer, Merete Stagetorn, vil nusøge om at få hende benådet.

Flere førsteudgaver

Sagen handler om tyveri af et antal kostbare bogskatte fra det 16.,17., og 18. århundrede, heriblandt flere førsteudgaver ogatlasværker.

Bøgerne blev fjernet fra biblioteket af en nu afdød tidligereforskningsmedarbejder på biblioteket. Tyverierne af de mangebogværker skal være sket mellem 1960 og 1970.

Klik herFåoverblik over sagen om det store bogtyveri på Det kongeligeBibliotek i vores kronologi.Kronologi

Tyveriet og salget af de stjålne bøger kom for en dag, da DetKongelige Bibliotek fik en henvendelse fra auktionshuset Christie'si London.

Her var et antal kostbare værker til en anslået værdi på to-tremillioner kroner sendt til auktion.

Det Kongelige Bibliotek identificerede bøgerne, som tilhørteinstitutionen, og så rullede sagen.

Største sag om kulturtyveri

Efterforskningen førte politiet til Tyskland og USA og videre tilfamilien i Nordsjælland.

Ud af alledisse bøger vurderes 1800 at være genfundet. Herved kommer man fremtil, at der på nuværende tidspunkt mangler 1400 værker.

Af disseer ca. 600 konstateret manglende ved revisioner i 1860, 1888, 1906og 1945. Heraf slutter Det Kongelige Bibliotek, at der forsvandtca. 3200 i årene op til 1978.

Op til1978 har der været foretaget store revisioner på Det KongeligeBibliotek, og en totalopgørelse viser, at der i alt i historiensløb mangler ca. 3800 værker fra de ældre samlinger.Forsvundet

I hjemmet fandt politiet godt 1600 bøger fra Det KongeligeBibliotek, som den tidligere forskningsbibliotekar fra 1967 til1978 havde båret med hjem hver dag i en mappe.

772 af de kostbare værker var pakket væk. Familien anedesimpelthen ikke, hvad de skulle stille op med dem.

Både i antal og værdi er sagen et af de største tyverier afkulturværdier i Danmark nogensinde.

Facebook
Twitter