Flere anholdes uden at de har gjort noget ulovligt

Præventive anholdelser blev lovlige i 2004, og siden klimatopmødet i 2009 er tallet steget voldsomt.

Politiet modtog efter klimatopmødet i 2009 kraftig kritik for at anbringe flere tusinde mennesker i såkaldt futtog i flere timer uden adgang til vand og toilet. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Politiet benytter sig ofte af muligheden for såkaldte administrative tilbageholdelser, hvor borgere bliver anholdt, inden at de har gjort noget ulovligt, skriver Berlingske.

Det så man blandt andet under klimatopmødet i København i 2009, hvor 2.008 demonstranter blev placeret i såkaldte futtog på gaden.

En gennemgang foretaget af tænketanken Justitia på baggrund af tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af præventive anholdelser er steget de seneste tre år, selv om der siden klimatopmødet ikke har været lignende store begivenheder.

I 2014 blev 2.383 personer tilbageholdt præventivt, og et lignende billede tegner sig for 2015, hvor statistikken endnu ikke er færdig.

- Udviklingen i tallene og de retssager, hvor demonstranter eller andre har fået medhold, tyder på, at politiets tolkning af loven ikke lægger nok vægt på borgernes frihedsrettigheder, herunder ytrings- og forsamlingsfriheden, siger Justisia-direktør Jacob Mchangama.

Justitsminister Søren Pind (V) siger til avisen, at han har 'tillid til, at politiet anvender reglerne korrekt', mens S-ordfører Trine Bramsen siger, at hun vil tage sagen op med ministeren.

/ritzau/