Flere betjente droppede påkrævet id-nummer under Nørrebro-uroligheder

Københavns Politi indskærper nu over for betjente, at de skal bære id-nummer.

Politibetjenten til venstre i billedet bærer tydeligt sit ID-nummer, mens politibetjenten til højre ikke gør.

Klokken 17 i søndags gik Jannik Hansen ned ad trapperne fra sin lejlighed i Korsgade på Nørrebro for at hente en kebab.

Han anede intet om partistifteren Rasmus Paludans demonstration eller de voldsomme uroligheder, der havde udviklet sig, selvom det kun var et stenkast væk og foregik omkring Blågårds Plads.

- Så jeg endte med at stå og kigge lidt på det hele. Det er vel naturligt menneskeligt at være nysgerrig, fortæller biologen, der til daglig arbejder på Aarhus Universitets afdeling i Roskilde.

- På et tidspunkt opløser urolighederne sig, og man kan begynde at gå ad Blågårdsgade igen. Der står en del betjente i kampuniformer, og jeg går forbi en gruppe på fire-fem stykker, hvor jeg kan se, at de ikke har id-nummer på, siger Jannik Hansen, der har skrevet et læserbrev i Jyllands-Posten om sine oplevelser.

- Er det vigtigt for dig?

Siden 1. februar 2016 har det været påkrævet, at betjente synligt bærer et personligt nummer på uniformen, for at de kan genkendes i eventuelle klagesager.

Reglen blev indført, efter det havde vist sig, at mange klagesager blev droppet, fordi betjente ikke kunne identificeres.

- Jeg spurgte en af betjentene, om ikke han havde glemt sit nummer. Så svarer han: 'Er det vigtigt for dig?' 'Ja, det er det sådan set', svarer jeg.

- Så siger han eller hans makker meget bestemt til mig, at 'du må have en god dag'. Det var tydeligt, at vi ikke skulle diskutere det mere, fortæller Jannik Hansen, der er sikker på, at han så mindst otte betjente uden id-nummer søndag eftermiddag på Nørrebro.

Det svækker tilliden til det danske politi, at flere betjente ikke vil lade sig genkende med et ID-nummer, mener Jannik Hansen.

- I de her situationer er det ekstra vigtigt, at vi kan have følelsen af, at vi som Nørrebro-borgere generelt kan føle os trygge ved politiet. Politiet er under stærkt pres. Det kan ikke være sjovt at være en af dem, der blev udstationeret til de opgaver.

- Men vi bliver nødt til at insistere på, at politiet opfører sig ordentligt, og at reglerne bliver overholdt, siger Jannik Hansen.

Politiet indskærper

DR Nyheder har talt med flere personer, der var til stede på Nørrebro søndag, der også bemærkede flere betjente uden det påkrævede id-nummer.

SF's retsordfører, Karsten Hønge, undrer sig over, at det kan ske.

- Jeg er paf over det. Der er en beslutning om, at de skal gå med de numre, og det skal de gøre, uanset hvilke sammenhænge vi taler om. Jeg håber, der er en god forklaring, siger Karsten Hønge.

Betjente ved Blågårds Plads på Nørrebro i København søndag eftermiddag. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Københavns Politi oplyser skriftligt til DR Nyheder, at det nu er blevet indskærpet over for betjentene, at de skal bære id-nummeret synligt.

- Betjente skal bære deres markeringsnummer synligt, når de er i uniform. Vi er blevet gjort opmærksom på, at enkelte betjente, som blev kaldt på arbejde under urolighederne på Nørrebro søndag, ikke bar synligt markeringsnummer, og derfor har vi nu indskærpet det over for vores folk.

- Når der i forbindelse med urolighederne har været betjente på gaden, som ikke har båret deres markeringsnummer synligt, kan det skyldes, at de er blevet kaldt ud så hurtigt, at de ikke har nået at få det overført fra deres normale uniform til deres indsatsdragt, skriver Københavns Politi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk