Flere bliver syge af fyrværkeri

Når raketterne suser i december og januar, bliver flere og flere syge af raketrøgen. De er overfølsomme over for kemikalier i luften, og nytårsaften er et mareridt.

Hoste, kvalme, trykken for brystet - mange bliver syge af kemikalierne i raketter, og nogle må søge langt væk for ikke at blive syge. (Foto: © konr4d, Stock xchng)

Tia Misrahi fra Odense bliver syg, når raketterne brager.

- Lige så snart jeg bliver udsat for røg fra fyrværkeri, får jeg det dårligt. Jeg får kvalme, hovedpine og bliver svimmel, siger Tia Misrahi

Hun lider af sygdommen MCS (Multiple Chemical Sensitivity betyder), som er overfølsomhed overfor dufte og kemikalier i luften. Sidste nytårsaften var lugten så slem at hun måtte flygte ud på et motorvejshotel. Krudtrøgen i byen ville være for voldsom for hende.

- Jeg tænkte, at hvis jeg bliver hele natten og dagen efter, så bliver jeg rigtig syg. Derfor søgte vi et sted, hvor vi kunne komme væk fra byen, siger Tia Misrahi.

Endnu ingen behandling

Flere og flere danskere har det som Tia Misrahi, oplyser MCS-foreningen, der er foreningen for duft- og kemikaliefølsomme. De oplever et stigende antal medlemmer, som klager over smerter, når kanonslagende og heksehyl indhylder landet i krudtrøg.

Det kan Søren Vesterhauge nikke genkendende til. Han er specialist i øre-næse-hals kirurgi, og har flere patienter med fyrværkeriproblemer.

- Det patienter, jeg har set, bliver generelt meget dårlige, når de bliver udsat for fyrværkeri, siger han.

Men Søren Vesterhauge kan ikke andet end at råde sine patienter til at blive hjemme. Der findes nemlig ingen konkret behandling af overfølsomhed overfor fyrværkerirøg.

- Der er meget, der tyder på, at patienter, der undgår fyrværkerirøgen, lettere undgår at blive syge.

Palet af symptomer

Læge Helle Holst har netop forsvaret sin ph.d. fra Videncenter for duft og kemikalieoverfølsomhed. Hun forklarer, at symptomerne er mangeartede. Mange får hovedpine, svimmelhed, udtalt træthed og koncentrationsbesvær.

- Nogle siger, det er som at befinde sig inde i en osteklokke flere døgn efter, at de har været udsat for almindeligt forekommende kemikalier som fyrværkeri. Andre har trykken for brystet og hoster, og nogle har ondt i ledene, føler sig opustede eller har markante mavesmerter, fortæller Helle Holst.

De fleste reagerer ikke kun på raketter, de er generelt overfølsomme overfor dufte og kemikalier i meget lave koncentrationer.

- Det er især, parfumer, hårspray, bilos, reklamer med masser af flygtig tryksværte og almindelige rengøringsmidler. Mange kan slet ikke gå ud og handle ind til jul, fordi butikkerne er fyldt med parfume. Også nye møbler, som ofte udsender kemikalier er stort problem.

Anerkendelse på vej

Sygdommen er endnu ikke anerkendt, men Helle Holsts forskning viser, at en del af symptomerne formentlig skyldes ændriger i smertebanerne i centralnervesystemet identisk med det, man tidligere har fundet med patienter med f.eks. fibromyalgi.

Ved at kombinere flere metoder var det muligt at fremprovokerede mange af de symptomer, de fleste patienter oplever dagligt. Og selvom mange af testpersonerne var syge i op til tre døgn efter, var de utrolig lettede over, at deres symptomer kunne måles.

- Mange af dem oplever jo en generel mistro til deres lidelse og føler sig i den grad stemplet af samfundet, siger Helle Holst.

- Vi behøver mere forskning på området, ikke mindst inden for ændringer i smertebanerne og centralnervesystemet. Men forhåbentlig vil min forskning være med til at sætte mere fokus på det område. Det tog også lang tid før diagnosen fibromyalgi blev anerkendt.