Langt de fleste forældre siger ja tak til tilbuddet om at få deres børn vaccineret mod smitsomme sygdomme.
En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at der sidste år var 89 procent af en årgang, som fik MFR-vaccine, der beskytter mod røde hunde, fåresyge og mæslinger.
Tallet er steget med et procentpoint siden 2017, men vi er stadig et stykke vej fra verdenssundhedsorganisationen WHO's mål på mindst 95 procent af en årgang.
- Vacciner er en af de mest effektive metoder til at forebygge smitsomme sygdomme. Med en tilstrækkelig tilslutning beskytter vi ikke kun det enkelte barn, men også de immunsvækkede, der ikke kan tåle at blive vaccineret, og de børn, der endnu er for små til at blive vaccineret, siger Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Geografisk forskel
Der er dog geografisk forskel på, hvor stor en andel af børnene i landets forskellige kommuner, der er vaccineret.
I en af de kommuner, der ligger i bunden - Halsnæs - er kun 81 procent af børnene dækket af MFR-vaccinenen.
- Det er foruroligende, at vi ligger så lavt, siger Kirsten Lauritsen, der er sundhedsplejerske og byrådsmedlem (S) i Halsnæs Kommune.
- Vi har jo haft nogle mæslingeudbrud, og hvis der opstår epidemier, så kan det jo brede sig, tilføjer hun.
Friskoler bagud
Opgørelsen viser desuden, at børn, der går på privat- og friskoler, generelt har en lavere dækning af MFR-vaccinen.
Ud af de 30 skoler med lavest vaccine-dækning er 25 således fri- og privatskoler.
Ifølge Sundhedsstyrelsen vil de kommuner, der har en lav dækning, få redskaber til at identificere de skoledistrikter, hvor de kan gøre en særlig indsats for at hæve beskyttelsen.
- Ved at finde skolerne med en lav MFR-dækning kan kommunerne ramme mere præcist med deres indsats, hvis de ønsker at gøre noget særligt for børnene i de mere udsatte skoledistrikter. Samtidig får de en forholdsvis større effekt på den generelle beskyttelse mod mæslinger i kommunen, hvis kommunen fokuserer sin indsats, siger Bolette Søborg.
Flere får HPV-vaccine
Rapporten viser også, at tilslutningen til HPV-vaccinerne, som beskytter mod livmoderhalskræft, er steget markant.
Blandt de piger, der blev 13 år i 2018, steg tilslutningen med 14 procent for den første HPV-vaccine og 16 procent for den anden HPV-vaccine set i forhold til 2017.
- Vi er utroligt glade for at se, at så mange piger og unge kvinder lod sig vaccinere i 2018. I alt blev hele 20 procent flere unge kvinder vaccineret mod HPV i 2018 og er dermed godt beskyttet mod livmoderhalskræft senere i livet, siger Bolette Søborg.