Flere børn har fedt i leveren

Dansk forskning viser, at flere overvægtige børn har fedtlever, hvilket kan give skrumpelever, leverbetændelse og livsstilssygdomme.

fra ventre en almindelig lever, en fedtlever og en skrumpelever (Foto: Thomson learning Inc. © Wadsworth)

Flere overvægtige børn lider af sygdommen fedtlever, der normalt ses hos alkoholiserede mennesker. Det viser en ny dansk undersøgelse.

Der er ingen symptomer på fedtlever, men sygdommen kan både give skrumpelever og andre alvorlige komplikationer.

Svært at diagnosticere

Det kan være svært at konstatere, om et barn har fedt i leveren.

- Man kan godt have fedt i leveren, selv om blodprøverne er normale. Der er heller ikke nogen symptomer, så det kan være rigtig svært at finde ud af, om den enkelte overvægtige har fedtlever eller ej, siger Jens Christian Holm, der er børnelæge og leder af Enheden for behandling af overvægtige børn på Holbæk sygehus.

Flere tusinde børn kan være ramt

Indtil nu har man formodet, at 30 procent af overvægtige danske børn lider af fedtlever, men nu har den nye forskning vist, at tallet er langt højere. Enheden for behandling af overvægtige børn har undersøgt 165 børn med en MR-scanning. Af de børn havde 45 procent fedtlever.

- Vi har undersøgt børnene med en rigtig god og præcis undersøgelse. Det er tilfældigt udvalgte børn og unge, som vi har undersøgt. Derfor er vi ret sikre på, at det er en generel tendens, fortæller Jens Christian Holm.

Jens Christian Holm anslår, at omkring 60.000 danske børn er overvægtige, så han formoder, at flere tusinde af de børn har fedt i leveren.

Kan give skrumpelever

En ubehandlet fedtlever kan både give sygdomme som skrumpelever og leverbetændelse.

Derudover kan fedt i leveren være årsag til diabetes 2, altså gammelmandssukkersyge, fordi fedtlever hænger sammen med insulinfølsomhed, forklarer Jens Christian Holm.

Han understreger, at for højt blodtryk og andre livsstilssygdomme også kan hænge sammen med fedtlever.

Vægttab er den eneste behandling

Det er vigtigt, at børnene med fedtlever taber sig, så de ikke får følgesygdomme.

- Den eneste behandling, man er enig om i udlandet, er vægttab. Nogle af vores tal viser, at fedtlever mindskes over tid, hvis børnene taber sig, fortæller Jens Christian Holm.

På Enheden for behandling af overvægtige børn på Holbæk sygehus får børnene et skræddersyet behandlingstilbud, så det enkelte barn kan komme ned i vægt.

- De går i en behandling med livsstilsændringer, fysisk aktivitet, den måde de lever på og den måde de ser tv og spiller computer på, for at de kan komme ned i vægt og derved normalisere graden af fedt i deres liv, forklarer Jens Christian Holm.