Mange danske børnefamilier føler sig hjemsøgt af ånder, spøgelser og andre overnaturlige fænomener.
Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen blandt 1.051 forældre.
Mere end hver fjerde forælder har en eller flere gange haft oplevelsen af, at deres barn så eller fornemmede spøgelser, og i hver tiende familie er det blevet så belastende, at man har søgt hjælp hos en professionel.
Udvikler angst
Ulla Dyrløv, der er børnepsykolog i Familiepsykologisk Praksis, møder i stigende grad de skræmte familier.
Faktisk drejer tre ud af ti henvendelser sig om børn, der ser spøgelser.
- Flere børn udvikler angst, og når man er angst, så presser de ting, man er allermest bange for, sig på. Hos børn vil det ofte være spøgelser, siger hun til Søndagsavisen.
Spøgelserne trænger sig gerne på, når barnet er omkring seks år gammelt, og typisk kommer angsten til udtryk ved frygt for at sove, være alene eller ved ondt i maven.
Travl hverdag
Ifølge børnepsykologen hænger børnenes angst i mange tilfælde sammen med forældrenes evne til at håndtere en travl hverdag.
- Mange børn har stressede forældre, og desværre kommer de ofte til at inddrage børnene alt for meget i deres egne bekymringer, siger hun og forklarer, at det forplanter sig som angst hos børnene.
Skræmte familier
Psykologerne er ikke de eneste, der møder de skræmte familier.
Clairvoyant Kristian Koch, kendt fra tv-programmet 'Jagten på den 6. sans', forklarer, at særligt små børn er meget åbne overfor den åndelige verden.
- Jeg har dog også oplevet at komme ud til familier, hvor det viser sig, at der er noget helt andet galt. For eksempel at barnet har brug for opmærksomhed, siger han.
Måske kommer børnenes mystiske oplevelser ikke fra fremmede.
Søndagsavisens undersøgelse viser nemlig, at mere end hver fjerde forælder tror på spøgelser eller andre uforklarlige fænomener. Overtroen er mest udbredt blandt mødrene, hvor mere end hver tredje tror på spøgelser.
Bør ikke bekymre sig
Kristian Koch mener, at forældrene bør skærme børnene for mystiske oplevelser.
- Barnet kan hurtigt komme ind i en rolle, som det ikke har brug for som fem-årig. Forældre skal acceptere, når oplevelserne er der, men skubbe det lidt til side. Det kræver, at man er lidt ældre for at kunne håndtere at se et spøgelse, siger han.
Ulla Dyrløv er enig i, at børn ikke bør bekymre sig om spøgelser.
- Det kan godt være, at man selv synes, det er interessant, at oldefar og oldemor bor inde i vitrineskabet. Men sådan oplever børnene det altså ikke, siger hun.
- Tag i stedet detektivhatten på, og spørg ind til barnets oplevelser på en rolig, interesseret og nøgtern måde.