Flere danske jøder forfulgt i Danmark

Et stigende antal danske jøder føler sig udsat for vold og trusler på grund af deres religion. Senest har Gaza-konflikten spillet en stor rolle.

Flere jøder lever et utrygt liv i Danmark. Senest har Gaza-konflikten spillet en stor rolle. I januar blev to israelere for eksempel skudt i Odense af en palæstinenser.

Hos Dokumentations- og rådgivningscentret mod Racediskrimination (DRC) har man den seneste halvanden måned haft markant flere henvendelser end hele året før. Siden nytår har rådgivningscenteret fået 15-20 henvendelser fra danske jøder, der føler sig utrygge:

- Da Gazakonflikten startede, begyndte der at finde overgreb sted, siger leder af DRC Niels-Erik Hansen til TV Avisen.

Stenkast og spytklatter

En af de danske jøder, der føler sig truet på grund af sin religion, er Claus Bentow. Han har derfor valgt ikke bære symboler, der viser, at han er jøde, så snart han går uden for en dør.

- Man risikerer alt fra tilråb, overfald, stenkast og det at blive spyttet på, siger han.

"Dø som en jøde"

Det samme gælder for Benjamin, der ønsker at være anonym efter flere overfald og trusler. Han skjuler sin religion på sin arbejdsplads, fordi han arbejder med muslimske børn og unge:

- Det gør jeg på grund af børnenes retorik. Når skældsordene skal være rigtig slemme, så kalder de hinanden for "jøde" og siger, at "man skal dø som en jøde og dræbes som en jøde". Når man hører det hver dag, har man ikke lyst til at fortælle, at man selv er jøde, siger Benjamin.

Flytter til Israel

En anden dansk jøde, der ønsker at være anonym, er David. Han er blandt andet blev slået ned, fordi han bar en davidsstjerne om halsen. Den har han siden gemt under trøjen, af frygt for flere overfald. Men trusler og overfald betyder, at han nu har taget konsekvensen.

- Jeg har valgt at flytte til Israel, hvor det er nemmere at leve som jøde, siger han til TV Avisen.

De anonyme jøders identitet er DR Nyheder bekendt.

Facebook
Twitter