Flere danske kvinder får aldrig børn

Nye tal viser, at hver syvende kvinde ikke har fået børn, når de runder 50 år.

Ved årsskiftet var det knap hver syvende kvinde – 13,2 procent – der ikke havde fået børn, da de rundede 50 år. (Foto: © Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Flere danske kvinder runder i dag de 50 år uden at have bragt børn til verden. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som DR Nyheder har adgang til.

Ved årsskiftet var det knap hver syvende kvinde – 13,2 procent – der ikke havde fået børn, da de rundede 50 år.

I 1996 var det omkring hver 10. kvinde, som aldrig fik børn – 9,6 procent.

Samtidig viser tallene, at det er hver femte mand – 20,4 procent – som ikke har fået børn, når han fylder 50 år.

Færre skal forsørge flere

Når færre kvinder får børn, og der samtidig sker et samlet fald i antallet af børn, som bliver bragt til verden i Danmark, har det konsekvenser for vores samfund.

Det siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi på Århus Universitet:

Når der bliver født færre børn, er der nemlig færre til at forsørge dem, der trækker sig væk fra arbejdsmarkedet og går på pension.

- Vi får nogle perioder med relativt små årgange, der kommer ud på arbejdsmarkedet, og de kan så få svært ved at finansiere de udgifter, som den offentlige sektor har i form af sundhedsydelser, ældreydelser og pension, når store årgange går på pension.

Politiske tiltag forsøger at sikre økonomien

Det kan give problemer i statskassen, fortæller professoren.

- Der bliver nogle år, hvor man får svært ved at få pengene til at hænge sammen, fordi indtægterne er små i forhold til udgifterne.

Derfor har politikerne også gennemført reformer, der har som mål at sikre, at hver enkelt dansker er længere tid på arbejdsmarkedet. Det vil give mindre underskud hos staten, fortæller han.

- Man forsøger typisk at få de unge hurtigere ud af uddannelserne, få dem hurtigere ud på arbejdsmarkedet, holde på de ældre længere tid på arbejdsmarkedet og øge pensionsalderen, siger økonomiprofessoren.

Indvandring kan sikre størrelsen på befolkningen

Antallet af danskere vil med tiden falde, når færre får børn, og dem, der får børn, føder færre.

- Størrelsen af den danske befolkning vil simpelthen blive mindre, hvis ikke fertiliteten begynder at gå op igen, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Men den udvikling kan man gøre noget ved. Fra politisk side kan man gøre det mere attraktivt at få børn.

- Man kan give gode barselsforhold, man kan give tilskud til familier, der har børn. Men det gør vi allerede i Danmark, som er meget familievenligt på det plan.

En anden mulighed er ifølge Sandemann at få flere indvandrere til landet.

- En anden mulighed er at sikre, at der kommer indvandring til Danmark, som så kan erstatte den lave fødselsrate, vi har blandt danskere.

OBS: Danmarks Statistik gør opmærksom på, at 1996-tallet er opgjort lidt anderledes end tallene i 2015, men tallene er stadig sammenlignelige.