Flere danske læger og sygeplejersker testet positiv for coronavirus

Øget test af hospitalspersonale afslører en stribe Covid19-tilfælde. Deriblandt en overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg, hvor der er flest coronapatienter.

Selv om flere danske hospitalsansatte har fået konstateret Covid-19-smitte, er der usikkert, om de er blevet smittet af patienterne eller uden for hospitalets mure. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sundhedsstyrelsen vil have corona-testet flere læger, sygeplejersker og andet personale i sundhedsvæsnet.

Det har nu kastet en række corona-positive prøver af sig, viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet.

Blandt andet på Bispebjerg Hospital, som har flest coronapatienter i Region Hovedstaden. Her er otte ansatte bekræftet positive for coronavirus, blandt andre den ledende overlæge på intensivafdelingen, Anne Lindhardt.

- På min egen afdeling er vi 8 smittede ud af 350, bekræfter hun.

Vigtigt at få værnemidler

Anne Lindhardt understreger, at det er vigtigt, at der gøres alt for at skaffe de nødvendige værnemidler i form af mundbind, håndsprit, kitler og særlige åndedrætsmasker:

- Vi er under pres nu. Der er nu fyldt op på de normale sengepladser, og personalet må arbejde på nye måder.

Det er uvist, om hun og de andre ansatte er blevet smittet af corona-patienter, de har behandlet på hospitalet. Smitten kan også være sket uden for hospitalet, for eksempel i private sammenhænge, siger hun.

Selvom Anne Lindhardt nu arbejder hjemmefra i isolation, har hun det fint efter omstændighederne.

Sygeplejersker i hjemmekarantæne

Rigshospitalet er personale på intensivafdelingen også blevet smittet med coronavirus, bekræfter ledende overlæge Morten Steensen.

- Det er rigtigt, at vi har et antal sygeplejersker, der er bekræftede smittede med Covid-19. Det er for tidligt at sige, om de er blevet smittet på hospitalet eller på anden vis.

Rigshospitalet har i øjeblikket syv coronapatienter liggende i respirator.

- Vi tager alle forholdsregler i forhold til at beskytte os, men der er risiko for at blive smittet, når vi arbejder så tæt sammen og er så tæt på patienterne, siger Morten Steensen.

Smittetilfælde er en tendens blandt ansatte

I Region Sjælland er ti medarbejdere smittet, oplyser regionen i en mail:

- Pr. 27/3 har vi i Region Sjælland 10 medarbejdere fraværende, som følge af at de er testet positiv med COVID-19-smitte.

DR Nyheder kender til flere andre hospitaler, som nu er begyndt at se corona-smitte blandt personalet.

Formand: Vi føler os sikre og trygge

Men sundhedspersonalet skal ikke være bange for at blive smittet af patienter, mener formanden for landets intensive læger, Joachim Hoffmann-Petersen.

- Når man overholder forskrifterne, er det mit indtryk, at man kan føle sig tryg og sikker. Men det er vigtigt, at personalet har adgang til passende beskyttelsesudstyr, så de bliver udsat for så lille mængde virus som muligt.

Han er selv intensivlæge på Odense Universitetshospital og er stolt af personalet, som møder frem og passer patienterne.

- Risikoen er meget lille, især for raske personer. Det er vigtigt, at personale med kroniske sygdomme beskyttes. Når personale bliver smittet, bør man gennemgå procedurerne og se, om der er noget, man kan lære for at undgå en gentagelse.

Internationale foregangs- og rædselseksempler

Uden for landets grænser kan man tydeligt se vigtigheden af udstyr og forberedelse, mener Joachim Hoffmann-Petersen.

Han henviser til, at læger og sygeplejersker ikke blev smittet med coronavirus i Hongkong, fordi de havde gode værnemidler og havde trænet procedurerne.

Det modsatte, mener han, var tilfældet i Italien, hvor et stort antal sundhedspersonale blev smittet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk