Flere danske øer får nu lov til at droppe rækkefølge på vaccination

Det har gjort gråvejr til solskin, siger borgmester på Læsø.

På blandt andet Læsø vil alle fra allerede denne uge kunne blive vaccineret. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Beboere på en række danske øer kan se frem til at få deres vaccination noget tidligere end planlagt. Sundhedsstyrelsen har nemlig givet grønt lys til, at man på småøer kan afvige fra den rækkefølge, der ellers gælder for alle andre danskere. Nu kan man nemlig - uanset alder - blive vaccineret.

Det har man allerede valgt at benytte sig af på blandt andet Anholt, Tunø og Endelave, hvor øernes godt 110 beboere mellem 16-64 år forventes at kunne modtage det første stik med deres vaccine allerede i denne uge. Det er øernes praktiserende læger, der står for vaccinationerne.

- Årsagen til, at der afviges fra alderskriteriet, er ressourcer i forhold til personale, tid, transport og logistik. Alternativt ville vi skulle over på øerne for at vaccinere få borgere, med mulighed for større spild, skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Det samme er meldingen fra Region Sjælland, der også har valgt at benytte muligheden.

- Vi har hele tiden arbejdet målrettet på, at ingen af vores borgere skal have mere end tyve kilometer til nærmeste vaccinationssted. Så det er helt i tråd med vores strategi, lyder det fra fortæller regionsrådsformand Heino Knudsen.

Er det fair, at man dropper kriterierne bare fordi man bor på en ø?

- Vi følger jo helt og holdent de kriterier, der er fra centralt hold. Men lige i denne her situation er der så få beboere på øerne, at hvis vi skulle ud og vaccinere hver gang, vi nåede en ny aldersgruppe, så ville det simpelthen ikke kunne lade sig gøre rent praktisk, siger Heino Knudsen.

I Region Sjælland drejer det sig om øerne: Orø, Fejø, Femø, Sejerø, Omø, Agersø og Askø.

'En helt fair løsning'

Også i Region Nordjylland har man besluttet, at man på Læsø skal gøre brug af muligheden for at slå alle vaccinefluer med et smæk.

- Vi udnytter ressourcerne optimalt. Det kræver kræfter for både regionen, kommunen og lægerne på Læsø, hver gang vi skal til at vaccinere, og jo flere gange vi skal gøre det, jo flere gange kræver det et stort setup, siger Ulla Astman (S), der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Selvom de 350 borgere mellem 16-64 får et solidt skub frem i køen, så er det helt i orden, mener hun.

- Det er helt fair. Det betyder ikke noget for vaccineudrulningen i resten af regionen, og da det er mere effektivt, kan vi faktisk frigive hænder, til når vi skal til at vaccinere her på fastlandet.

- Der er immervæk en sejltur på halvanden time hver vej, der skal tilbagelægges og nogle gange med ret små portioner af vacciner, siger Ulla Astman.

Ulla Astman kalder det for en god løsning, at småøer får lov til at vaccinere deres beboere, før den nationale vaccinekalender tillader det. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Og tager man i dag sejlturen på halvanden time fra fastlandet, ja, så finder man en yderst tilfreds borgmester på Læsø.

- Selvom det er gråvejr i dag, så tittede solen da godt nok frem med denne her nyhed, siger borgmester Karsten Nielsen (O).

Fremrykningen af øens befolkning giver nemlig langt mere frihed til ø-samfundet, lyder det.

- Vi slipper jo for en masse besvær i forhold til test og coronapas. Derudover giver det os jo en dejlig tryghed og sikkerhed, i og med at vi ved, at vi alle er vaccineret, siger Karsten Nielsen.

Sundhedsordfører: 'vi giver ikke forlommer til nogen'

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet Rasmus Horn Langhoff er ikke i tvivl om, at man har fundet en god løsning, selvom det pludselig er fordelagtigt at bo på for eksempel Læsø eller Endelave, hvis man vil vaccineres.

- Vi kommer til at spare penge og dyrebar tid, hvis det kan klares på et par dage i stedet for, at vi skal tage det i etaper, siger han.

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet Rasmus Horn Langhoff.

Det er jo raske mennesker, der er tale om. Hvorfor kan de ikke tage ind til fastlandet?

- Der vil du stadig have hele det logistiske problem. Der er alle mulige ting, der er besværlige, hvis man bor på de små øer, og der er ingen grund til, at vi gør det endnu mere besværligt. Her sparer vi en masse penge og en masse tid.

Hvorfor kan man ikke lave en lignende dispensation til for eksempel OL-atleter?

- Der er rigtig mange, der gerne vil foran i køen, og jeg siger nej til det hele. Vi går efter Sundhedsstyrelsens plan, og vi giver ikke forlommer til nogen. Den er lavet ud fra, hvordan vi skaber den bedst mulige vaccinedækning i Danmark.

Men nu er der jo nogle, der kommer foran i køen?

- Og det er en del af den vaccinationsplan, som Sundhedsstyrelsen har lavet. Den skal sørge for, at færrest muligt vacciner går til spilde, og at vi gør ting så smart og smidigt som overhovedet muligt.

Opdateret klokken 14.47 med kommentar og bekræftelse fra Region Sjælland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk