Flere danske par søger børn i Polen på nettet

Polske kvinder bortadopterer børn for penge på nettet - og danske par svarer.

Ønsket om et barn har drevet flere danske, barnløse par til at søge efter børn til ulovlig adoption blandt polske mødre. Modelfoto. (Foto: DORTHE ØRSIG © Scanpix)

I går blev et nordjysk par dømt for at have givet urigtige oplysninger til kommunen, da de i 2014 uden om myndighederne adopterede et barn fra Polen.

Parret betalte 5.500 kr. for barnet, hvis mor de kom i kontakt med via en annonce på nettet.

Det nordjyske par fra er ikke det eneste danske par, der har forsøgt at købe sig til et barn i Polen.

DR Nyheder kender til mindst tre andre tilfælde, hvor danske kvinder har været aktive på polske internetfora. Her har de været i kontakt med kommende polske mødre, som vil af med deres børn, udenom officielle kanaler og ofte for betaling.

Kvinder med uønskede børn søger nye forældre

Trådene i forummet starter som regel med, at en kvinde skriver, at hun ønsker at bortadoptere et barn.

- Hej, jeg er i 8. måned, på grund af personlige årsager kan jeg ikke opdrage dette barn. Jeg er fast besluttet på at give denne baby en kærlig familie. Hvis du er interesseret, så kontakt mig venligst, skriver en polsk bruger den 7. marts 2014.

(Foto: screenshot © DR Nyheder)

Kort efter efter svarer en anden bruger på annoncen. Det er en dansk kvinde, der også på et tysksproget forum har eftersøgt et barn til ”privat” adoption.

- Min mand og jeg vil være mere end interesserede i at give barnet et sikkert og godt hjem. Vi har været sammen i 11 år og syv af dem har vi været gift. Desværre kan jeg ikke få børn, så det er vores eneste chance for vores højeste ønske opfyldt, skriver en dansk kvinde, hvis identitet er DR Nyheder bekendt. DR Nyheder har været i kontakt med kvinden, der bekræfter at hun har været aktiv på forummet.

(Foto: screenshot © DR Nyheder)

Ulovligt i Danmark

Myndighederne stiller en række krav, når man vil adoptere et barn i Danmark. Det vigtigste er, at myndighederne skal være inde over selve adoptionen.

I Danmark kan Ankestyrelsen i særlige tilfælde give tilladelse til, at forældre adopterer et barn uden om en formidlende organisation. Men det forudsætter, at forældrene er godkendt til adoption af Statsforvaltningen.

En adoption kan ikke godkendes, hvis parret, der vil adoptere, er kommet i kontakt med barnet med det formål at adoptere det. Som for eksempel ved at indrykke en annonce eller svare på en annonce, som parrene her gør på det polske internetforum.

Dansk natur som argument

Et andet par ønsker sig også et barn og svarer på flere annoncer på samme polske forum. De beskriver deres hjem i Danmark i et af svarene.

- Vi er ægtefæller, der har været sammen i 11 år. Vi har forsøgt at blive forældre i 10 år. Det er vores største ønske at blive forældre. Vi bor i et godt hjem i Danmark. Med smuk have, nær natur, skov, strand og vand, skriver parret.

DR Nyheder har forsøgt at kontakte parret uden held.

Parret skriver også på en anden annonce, hvor en kvinde søger et par til at opfostre sit barn. Hun har to i forvejen og kan ikke klare det tredje, skriver hun. Parret fra Danmark svarer hende:

- Hvornår skal man overføre? Vi kommer fra Danmark og kan give et stabilt hjem med masser af kærlighed. Vi vil gerne høre mere om dig.

Skæbnen kan ikke give alle et barn

Den tredje bruger med forbindelse til Danmark, som DR Nyheder har fundet, har svaret på denne annonce:

- Hej. Jeg er i den 13. uge af graviditeten. Barnet er 7 cm. Sund. Jeg vil give barnet til et par eller en enlig person, skriver en polsk bruger den 19. marts 2016.

(Foto: screenshot © DR Nyheder)

Kvinden i Danmark, som DR Nyheder har været i kontakt med, skriver følgende:

- Jeg bor i Danmark. Min mand er dansker. Vi drømmer om et barn. Desværre kan skæbnen ikke give alle et barn.

Hun har dog ikke ønsket at udtale sig yderligere om sin søgen efter et barn.

Ønsker om børn fra hele Europa

Det er ikke bare danske forældre, der søger børn på det polske forum. Barnløse par fra hele Europa henvender sig med ønsket om at få et barn.

I sidste uge skrev et tysk ægtepar sådan her på forummet:

- Et ægtepar i Tyskland søger en gravid kvinde, der ikke kan eller vil have en baby. Vi vil elske den som vores egen. Interesserede kvinder kan kontakte os.

- Jeg kan give dig et barn til at give dig trøst, svarer en anden bruger derefter.