Flere danske turister er evakueret efter stor naturbrand på Samos

Branden er endnu ikke under kontrol. Derfor har både Apollo og Tui evakueret 20 danske gæster.

Maja Pedersen er en af de danskere, der er blevet evakueret fra sit hotel nær branden. (Foto: Privatfoto.)

Det skandinaviske rejsebureau Apollo Rejser har evakueret to hoteller på den græske ferieø Samos, efter at en stor brand er brudt ud i bjergene nær byen Pythagorion.

Det bekræfter Apollos kommunikationschef, Glenn Bisgaard, overfor DR Nyheder.

- Vi ved ikke, hvor alvorlig branden er, men da den ikke er under kontrol, har vi valgt at evakuere to hoteller i området, lyder det fra kommunikationschefen.

I alt er 31 svenske Apollo-gæster evakueret. Ifølge Glenn Bisgaard er der derudover tale om to gæster fra Danmark, som var indkvarteret på de to hoteller, som ligger i området, de græske myndigheder vurderer, at branden kan brede sig til.

Apollo har lige nu en medarbejder på vej til evakueringsområdet for at danne sig et overblik over situationen, siger Glenn Bisgaard, der anbefaler turister på Samos at holde øje med myndighedernes anbefalinger.

I alt har Apollo 227 danske gæster på Samos. 62 af dem bor ved Pythagorion.

Brandbiler og vandbomber

Branden brød ud lørdag eftermiddag, og store røgskyer hænger over bjergene, fortæller Martina Karlsson til svenske Expressen. Hun har været på Samos i en uge med sin mor.

- Da vi var på stranden, så jeg de store røgskyer. Samtidig kom brandbiler og politibiler kørende i høj hastighed, og nu forsøger en helikopter at slukke ilden med vandbomber. Det brænder ret meget, siger Martina Karlsson.

En anden gæst, Pierre Davidsson, siger til Expressen, at branden udviklede sig hurtigt.

- Det startede med lidt røg, og så spredte det sig hurtigt. Vi besluttede at pakke vores ting og forlade hotellet, fordi flammerne var tæt på. Nu har vi taget en bus til et evakueringscenter på en skole, siger han.

Tui har også evakueret

Klokken 19 dansk tid har rejsebureauet Tui også meddelt, at en evakuering er påbegyndt ved to hoteller, som ligger en kilometer fra branden.

Hvor myndighederne opfordrede Apollo til at evakuere, er Tuis evakuering ifølge Expressen ikke tvungen, men sket for at berolige rejsende, som har været urolige for deres sikkerhed.

Siden er samtlige af Tuis gæster i Pythagorion dog blevet evakueret, oplyser Thomas Jessen, kommunikationsansvarlig danske del af Tui, til DR Nyheder.

- Vi havde først evakueret gæster til en skole i Pythagorion, men vi er ved at flytte dem videre, fordi branden bliver ved med at sprede sig, siger han.

Rejsebureauet har 275 danske gæster på Samos. Seks danskere, som boede nær Pythagorion er evakueret. De gæster, der lander i morgen, er personale i færd med at finde nye hoteller til, siger Thomas Jessen.

Apollo evakuerer yderligere 30

Branden er klokken 21 endnu ikke under kontrol, oplyser Apollos kommunikationschef. Derfor har rejsebureauet valgt at evakuere yderligere et hotel, hvor 12 andre danske rejsende er indlogeret.

På hotellet har Apollo 30 gæster, som personalet forsøger at finde anden overnatning til.

- De har fået besked på, at de ikke kan komme tilbage på hotellet i nat, så vi arbejder på at få dem placeret et andet sted. Myndighederne ved nemlig heller ikke, hvornår det er sikkert at være der igen, siger Glenn Bisgaard.

Et fly landede tidligere i dag fra Billund. Tre af flyets passagerer skulle have holdt ferie i Pythagorion, men de blev allerede i lufthavnen kørt til et område væk fra skovbranden, der har hærget området i mere end fem timer.

Flammer 50 meter fra hotellet

Danske Maja Pedersen er blandt de evakuerede. I en mail til DR Nyheder skriver hun, at hun sammen med sin kæreste blev evakueret fra hotellet Proteas Blu Resort, som ligger øst for Pythagorion.

Hun ved endnu ikke, hvornår de kan komme retur til stedet.

- Vi skal til bryllup i morgen, hvor min kæreste skal være bestman (forlover, red.), så vi håber på at kunne komme tilbage, skriver hun i mailen.

Ifølge Maja Pedersen var flammerne kun omkring 50 meter fra hotellet.

Alle hotellets gæster befinder sig nu i centrum af byen Pythagorion, oplyser hun.