Flere danskere er blevet syge af sjælden mave-tarminfektion

Symptomer på en yersinia-infektion er blandt andet almen utilpashed, voldsom mavepine, feber og diarré.

Yersinia-bakterien kan findes i tarmsystemet hos mange dyrearter og er udbredt i svineproduktionen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

18 danskere er siden 30. marts blevet smittet med den sjældne mave-tarminfektion yersinia enterocolitica som en del af samme sygdomsudbrud.

Det oplyser epidemiolog på Statens Serum Institut (SSI) Luise Müller.

- Vi ser, at vi i øjeblikket har sygdomsudbrud med bakterien yersinia enterocolitica. Det er en sygdom ligesom salmonella, der typisk smitter gennem mad, siger Luise Müller.

De syge er 10 kvinder og 8 mænd i alderen 2-74 år – herunder flest i alderen 20-30 år. Patienterne er fordelt over hele Danmark.

Ifølge hende er sygdomsudbruddet usædvanligt.

- Det er sjældent, vi ser udbrud med yersinia i Danmark. I løbet af fem år har vi haft tre reelle udbrud, siger hun.

Udbredt i svineproduktion

Yersinia-bakterien kan findes i tarmsystemet hos mange dyrearter og er udbredt i svineproduktionen. Derfor ledes der efter en fællesnævner i patienternes madforbrug.

- Vi er ved at interviewe patienterne, så vi kan finde frem til, om der kan være en fælles fødevare, der kunne gøre folk syge, siger Luise Müller.

Symptomer på en yersinia-infektion er blandt andet almen utilpashed, voldsom mavepine, feber og diarré. Der går typisk 3-7 dage, fra man er smittet, til man får symptomer.

Samme udbrud ser man også i Sverige. Derfor arbejder SSI tæt sammen med de svenske myndigheder for at opklare smittekilden.

I midten af 1980 og 2019;erne var yersinia-infektion lige så hyppig som infektion med salmonella og campylobacter, men er nu ved at være en forholdsvis sjælden infektion.

I 2014 blev der registreret 414 tilfælde af yersinia-infektioner, oplyser SSI på sin hjemmeside.

/ritzau/

Facebook
Twitter