Alle apotekets medarbejdere har hvide kitler på, net i håret og gummihandsker på hænderne.
- Den er over 40 grader nu. Den skal gerne op i nærheden af 60 grader, siger farmakonom Ulla Bogø Moe om det fedtstof, hun netop er ved at varme op.
Hun er ved at fremstille kapsler med cannabis.
Når massen har den rigtige temperatur, skal den blandes med indholdet af en lille plasticsprøjte, hun har i hånden.
I sprøjten er der 250 milligram såkaldt thc-ekstrakt fra cannabis-planten. Et stof, der uden for apotekets mure, er ulovligt at være i besiddelse af - med mindre man har en recept på det.
Oftest forbinder folk thc med rusmidlet hash, da det er det euforiserende stof, som man bliver skæv af, når man ryger.
Men her på Glostrup Apoteks laboratorium vest for København producerer man det ikke med henblik på at gøre folk skæve.
Det er medicin.
Medicinen bliver primært udskrevet til patienter med smerter, spasmer og kvalme.
- Thc går ind og påvirker nogle af de signalprocesser, som er oppe i hjernen, forklarer apoteker Kristian Østergaard Nielsen og fortsætter:
- På den måde kan det gå ind og give en lindring i forhold til blandt andet smerter og kvalme.
Det var Kristian Østergaard Nielsen selv, der for lidt over et år siden besluttede, at apoteket - som det eneste i Danmark - skulle begynde at fremstille cannabis-medicin.
- Det var på baggrund af den efterspørgsel, der begyndte at komme på det, siger han.
Og den efterspørgsel er vokset, siden han startede produktionen sidste år.
Op mod 30 læger har udskrevet cannabis
På det år har han fået markant mere travlt med at fremstille både olier og kapsler med indholdsstofferne thc og cbd, der er de to stoffer fra cannabis-planten, som flest læger og patienter efterspørger.
Til at starte med var det kun en håndfuld patienter, der fik udskrevet medicinen. Og kun én enkelt læge, der udskrev den.
Men i dag har mellem 20 og 30 læger udskrevet medicinen, og 200 patienter er i behandling med den.
- Gennem de seneste seks til ni måneder har vi oplevet, at der har været en øget efterspørgsel på de her produkter fra nogle læger, og på den baggrund er vi gået ud og fundet råvarerne fra vores leverandør, siger Kristian Østergaard Nielsen.
Drivhusene er i Østrig
Medicinen kommer fra cannabis-planter, der bliver dyrket i østrigske drivhuse. I Tyskland bliver planten forarbejdet, og de virksomme stoffer bliver trukket ud af planten her. Ekstraktet køber Kristian Østergaard Nielsen så, forarbejder det og laver både tabletter og olier af det.
- Vi kan skaffe råvarerne hjem i den rigtige kvalitet og fremstille dem under de regler, der er til lægemiddelproduktion, siger Kristian Østergaard.
Medicinen kan i princippet udskrives af alle landets læger til alle patienter, hvis lægen tager ansvar for det og udskriver en recept.
Inden Kristian Østergaard Nielsen begyndte at producere cannabis-medicinen var mulighederne for at få medicin fra cannabis-planten i Danmark meget begrænsede.
Kun neurologer må nemlig udskrive det cannabisholdige præparat Sativex, der blev godkendt i Danmark i 2011. Og de må kun udskrive det til en bestemt gruppe sklerosepatienter, der skal have afprøvet en række andre medikamenter først.
- Men ordningen på Glostrup Apotek betyder, at lægen har fået flere muligheder, forklarer Frank Bøgh Madsen, der er sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen.
- Det betyder principielt, at der ikke er nogen grænse for hvilke patientgrupper, man kan give cannabismedicin, fortsætter han.
Praktiserende læger udskriver også medicinen
Der er kun to apoteker i Danmark, som selv fremstiller medicin. Når et apotek fremstiller medicin selv kaldes det magistrel fremstilling. Det ene er Glostrup Apotek, og det andet er Skanderborg Apotek, der dog ikke fremstiller cannabis-medicin.
Apotekerne fremstiller selv lægemidler, når der som i dette tilfælde ikke findes et tilsvarende præparat på markedet fra et medicinalfirma.
På grund af begrænset dokumentation for effekten af cannabis-medicinen vil Lægemiddelstyrelsen ikke anbefale læger at udskrive magistrelt fremstillet cannabis-medicin.
Derfor er det primært en håndfuld speciallæger landet over, der udskriver medicinen, forklarer Kristian Østergaard Nielsen.
Men han får også i stigende grad recepter fra helt almindelige praktiserende læger.
Især smertepatienter efterspørger medicinen
Den speciallæge, der har udskrevet mest cannabis-medicin er smertelæge Tina Horsted. Hun udskriver primært medicinen til kroniske smertepatienter, sklerosepatienter og kræftpatienter.
Hun har sin egen smerteklinik i København, og hun udskriver cannabis-medicinen bl.a. fordi hun oplever, at bivirkningerne ved cannabis er mindre end ved den konventionelle medicin mod smerter.
- Når man oplever, at mange har god gavn af det uden nogen alvorlige bivirkninger, så er jeg ikke bekymret for at udskrive det, siger hun.
Flere end halvdelen af de patienter, Tina Horsted behandler har gavn af cannabis-medicinen.
- Når man sammenligner med den konventionelle behandling, der findes for den type smerter, er resultatet det samme, og måske ligger cannabis en smule over.
Også hos Medicinsk Cannabis Forening Danmark er man begejstret for, at Glostrup Apoteks medicin i stigende grad bliver udskrevet af læger landet over.
- Det er en stor lettelse for vores medlemmer, at de kan få medicinen lovligt, og at de ikke behøver at være kriminelle for at få deres medicin, siger formand Rikke Jakobsen, der har været opstillet som folketingskandidat for Liberal Alliance.
I sit arbejde i foreningen hører hun dog stadig fra medlemmerne, at de ikke kan få udskrevet cannabis-medicinen af lægen - på trods af at det faktisk er lovligt.
- Enten har lægerne ikke hørt noget om det, eller også så siger de til patienten, at de ikke må.
Har ikke styr på bivirkningerne
Og det er der en god forklaring på, lyder det fra Lægeforeningen.
For det er ikke så enkelt at udskrive medicinen, forklarer formand Andreas Rudkjøbing. Dokumentationen for virkningen mangler, siger han.
- Det er meget væsentligt, at patienten kan være tryg ved og have tillid til, at det der bliver udskrevet, rent faktisk er godkendt, og at det rent faktisk virker, siger han.
Det er ikke forbudt for lægerne at udskrive cannabis-medicinen fra apoteket, men omvendt er medicinen heller ikke godkendt af Lægemiddelstyrelsen.
- Vi har ikke styr på bivirkninger eller dosis. Der er simpelthen så mange ubesvarede spørgsmål i forhold til det produkt, siger Andreas Rudkjøbing om medicinen fra Glostrup Apotek.
Apoteket er klar til at fremstille endnu mere
På apoteket i Glostrup fortsætter Kristian Østergaard Nielsen og hans kolleger dog med at producere medicinen, så længe lægerne efterspørger den.
- Så er det min opgave - vores opgave her på Glostrup Apotek - at skaffe råvarerne hjem i den rigtige kvalitet og fremstille medicinen under de regler, der er til lægemiddelproduktion, siger han og fortsætter:
- Det er en god mulighed i et marked, hvor der er et gradvist stigende behov for de her lægemidler.
I morgen aften handler Sundhedsmagasinet på DR1 om medicinsk cannabis. Her kan du blandt andet kommet med til Israel, hvor man har brugt medicinsk cannabis i en årrække. Det er tirsdag klokken 21.55.