Flere elever vælger privat- og friskole

Når små folkeskoler lukker, erstatter forældrene dem flere steder med friskoler.

Færre danske børn går i dag i folkeskole, end de gjorde for fire år siden, viser tal fra Danmarks Statistik. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

En sjettedel af alle danske skoleelever går nu i privat- eller friskole.

Siden 2012 er elevtallet i privat- og friskolerne steget fra 14,9 procent til 16,4 procent sidste år. Samtidig er elevtallet i folkeskolerne faldet med to procent.

Det viser tal for Danmarks Statistik.

Og det er en tendens, der startede allerede i 1960'erne, forklarer Niels Egelund, der er professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

- Men tendensen er taget voldsomt til gennem de senere år, siger han.

Friskoler i nedlagte folkeskoler

Udviklingen skyldes især, at flere små folkeskoler de seneste år har drejet nøglen om. Og flere steder har forældrene derfor erstattet de nedlagte folkeskoler med friskoler.

- I landområderne sker der i øjeblikket en affolkning, der betyder, at kommunerne af økonomiske grunde er nødt til at lukke små skoler, og så vælger forældrene at oprette friskoler i stedet for, siger Niels Egelund og tilføjer:

- Hver gang der lukker to folkeskoler, så opstår en ny friskole.

Kigger man på antallet af skoler, er der blevet 14,2 procent færre folkeskoler siden 2010. I samme periode er fri- og privatskoler steget med over ni procent, viser tallene fra Undervisningsministeriet.

Én bestemt type skole i byerne

Ifølge Niels Egelund er det ikke kun på landet, men også i de større byer, at flere børn går i privat- og friskole.

- Her ønsker forældrene et bestemt skoletilbud til deres børn, hvad enten det er en muslimsk eller katolsk skole eller en Rudolf Steiner-skole.

Og han er ikke i tvivl om, at endnu flere børn i fremtiden vil gå i privat- og friskoler.

- De fleste skoler (privat- og friskoler red.) har lange ventelister, og en del af skolerne udvider, mens andre opstår. Og det vil sige, at der bliver færre børn i folkeskolen og flere børn i friskolerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk