Flere end 3000 læger i mistillidsvotum: Styrelse er aggressiv og lægefjendsk

Styrelsen for Patientsikkerhed går efter manden i stedet for bolden, lyder det fra tusindvis af læger.

Lørdag morgen havde 3.400 læger skrevet under på mistillidserklæringen i to lukkede Facebook-grupper. (Foto: © Lars Helsinghof Bæk, Scanpix)

Flere end 3.400 læger kritiserer Styrelsen for Patientsikkerhed for at fare for hårdt frem, når den placerer skyld for fejl i sundhedsvæsenet.

Det gør de i et mistillidsvotum, hvor de angriber styrelsen for at udvise en aggressiv skyldskultur rettet mod enkeltpersoner og manglende fokus på overordnede problemer i sundhedsvæsenet.

Lørdag morgen havde 3.400 læger skrevet under på mistillidserklæringen i to lukkede Facebook-grupper.

- Styrelsen for Patientsikkerhed er gået alt for vidt med en individuel bebrejdelseskultur, siger initiativtager er Kristian Rørbæk Madsen, der er overlæge på Odense Universitetshospitals intensivafdeling, til DR Nyheder.

Han peger blandt andet på den såkaldte Svendborgsag, som et eksempel på, at styrelsen går efter manden i stedet for bolden.

- Vi ser styrelsen politianmelde samvittighedsfulde læger, fordi lægerne angiveligt har lavet en forkert udfyldelse af en dødsattest, selv om det er sket som et lægefagligt skøn, siger han.

- Vi ser også styrelsen gå målrettet efter yngstemanden i Svendborgsagen, selv om der åbenlyst er sket systematiske fejl i sagen, og lægens handling afspejler en daglig praksis i et presset sundhedssystem. Man kan ikke stille en enkelt person til ansvar, siger Kristian Rørbæk Madsen.

Bødestraf til læge

I den såkaldte Svendborgsag blev en yngre kvindelig læge fra Svendborg Sygehus idømt en bødestraf ved landsretten for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient, som senere døde.

Styrelsen for Patientsikkerhed blev grundlagt i 2015 efter adskillige skandalesager, blandt andet mod en hjerneskadet psykiater, der i flere år fik lov til at behandle patienter trods flere advarsler til Sundhedsstyrelsen - en sag, som DR Nyheder afslørede.

Det førte til fyring af Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith og etableringen af Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi det var "afgørende at patienterne får en behandling af høj kvalitet i vores sundhedsvæsen og har tillid til, at der bliver grebet ind over for de læger og andre sundhedspersoner, som ikke lever op til det store ansvar, de har", som den daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) sagde i august 2015.

Efterfølgende blev der gennemført en række lovstramninger, der skulle rette op på det mangelfulde tilsyn.

Og det er det, som får Kristian Rørbæk Madsen til at kalde styrelsen for 'lægefjendsk'.

- Med et slag gik man fra nul til 120 procents aggressivitet, man sprang en moderat linje over, og i dag ser vi en styrelse, som er lægefjendsk og overivrig, siger han.

Ikke den enkeltes ansvar

- Hvis vi fortsætter med at stille enkeltpersoner til ansvar, så ødelægger vi sundhedsvæsenet. Vi kan ikke træffe mange hurtige og vanskelige beslutninger, hvis vi konstant har en styrelse på nakken, som straffer os hårdt, hvis det bagefter fremgår, at vi måske har lavet en utilsigtet fejlskøn i en sen nattetime eller måske ikke har dokumenteret helt så nøje, som styrelsen og domstolene gerne ser, fordi vi har prioriteret vores patienter, siger Kristian Rørbæk Madsen.

- I min dagligdag på en intensivafdeling er jeg mod min vilje tvunget til at bryde loven om journalføring mange gange, fordi jeg står med et antal patienter, som jeg skal lave livreddende behandlinger på. Jeg vælger at prioritere patientens frie luftveje før min egen ryg – og det bliver jeg straffet for, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed kommer efter mig.

Også formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, bakker op om kritikken.

- Vi håber, at det her brev gør indtryk på styrelsen og sundhedsministeren. Vi presser på for at få styrket retssikkerheden for lægerne og for at få kigget på de journalføringsregler, som der er skabt stor usikkerhed om i kølvandet på Svendborgsagen, siger han til DR Nyheder.

12 læger politianmeldt

Kristian Rørbæk Madsen understreger, at lægerne ikke ønsker, at styrelsen skal væk.

- Vi læger ønsker os også en stærk styrelse, der sikrer patientsikkerheden og er handlekraftig over for de brodne kar. Vi ønsker ikke at beskytte det hvide broderskab, det her er en kamp for patienterne og sundhedspersonalet, siger Kristian Rørbæk Madsen.

Ifølge Information politianmeldte styrelsen sidste år 12 læger for grov forsømmelighed. Det er seks gange så mange, som i årene før.

Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker ikke at svare på kritikken i dag. I dagens udgave af Information siger direktør Anne-Marie Vangsted, at 'styrelsen er nødt til at gå systematisk til værks, hvis vi skal afdække det generelle fejlniveau i sundhedssektoren'.

At den øgede kontrol kan føre til, at det går ud over patienterne, er ifølge Anne Marie Vangsted ikke tilsigtet:

- Det allervigtigste er behandlingen af patienterne. Det er jeg meget enig i. Vi ønsker os ikke en mere defensiv medicinsk verden, for det gavner ingen, siger hun til Information.

Underskriftindsamlingen slutter søndag aften, hvorefter underskrifterne og lægers mistillidsvotum vil blive afleveret til Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsministeriet.