Flere enlige vil bo i kollektiv med deres børn

Det kan være svært at bo alene med børn, og derfor er der stor interesse for at bo i kollektiv, viser rundspørge.

Se TV Avisens indlag om sagen her.

Det er tidligt på aftenen, og det er snart spisetid.

Men alligevel kan ni-årige Pelle og hans mor, Ditte Ravnø Jacobsen, sidde i ro og mag og lave lektier. For ovre i fælleshuset gør nogle andre voksne aftensmaden klar.

- Jeg kan aldrig finde mit penalhus, siger Pelle, inden han sætter sig ned sammen med sin mor for at øve sig i at stave.

Pelles forældre er skilt, og derfor bor han kun sammen med sin mor.

Men de to bor ikke alene.

For de bor sammen med flere andre familier i bofællesskabet Bondebjerget i Odense. Bofællesskabet består af i alt 80 boliger, der er inddelt i klynger af 20 boliger. Hver aften er der fællesspisning, og der er ofte aktiviteter for børnene og en fælles klub.

- Der er altid nogle at lege med. Nogle man kan gå over til, siger Pelle.

Ditte Ravnø Jakobsen laver lektier sammen med sin ni-årige dreng Pelle.

Pelle og hans mor har boet i bofællesskabet i halvandet år. Og ligesom Pelle altid har en legekammerat ved hånden, så har Ditte Ravnø Jacobsen altid en anden voksen at tale om stort og småt med.

- For mig som mor er det vigtigt at dele hverdagen med nogle, som kender mig, mit arbejde og ved, om jeg har været syg, eller om min unge har det træls og sådan nogle helt almindelige ting, siger hun til DR Nyheder, da vi besøger hende og Pelle i bofællesskabet.

Det er helt fantastisk at komme hjem om eftermiddagen, og at nogle andre laver mad, så jeg kan sætte mig og lave lektier med min unge

Ditte ravnø Jakobsen, enlig mor

Ditte Ravnø Jakobsen, der til daglig læser psykologi på Syddansk Universitet, er ikke den eneste enlige forælder, der har valgt at bo i bofællesskab. I hendes klynge i kollektivet består otte ud af 20 husstande af enlige forsørgere.

- Og der er en tendens til, at der er flere enlige med børn, som søger, siger Ditte Ravnø Jakobsen.

Flere enlige overvejer kollektiv

Også uden for bofælleskabet i Odense er der stor interesse for bofælleskaberne blandt enlige med børn.

Det viser en rundspørge foretaget for DR Nyheder af Singleplus, der er et onlinenetværk for enlige forældre. Rundspørgen blandt 518 enlige viser, at mere end hver fjerde enlige forsørger jævnligt overvejer at flytte i bofællesskab med andre ligesindede.

Har du som enlig forsørger overvejet bofællesskab?

Nej: 34 procent

Ja, overvejer det jævnligt: 28 procent

Ja, men droppede overvejelserne: 18 procent.

Ved ikke / andet: 14 procent

Ja, har boet i et: 3 procent

Ja, bor i et: 2 procent

Kilde: Singleplus' afstemning

De tal overrasker ikke fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal. Det er nemlig både en praktisk løsning i forhold til konkrete gøremål i hverdagen som aftensmaden, men det giver også et fællesskab med andre voksne, fortæller hun.

- At flere mennesker vælger at leve som singler, er ikke det sammen som, at de ikke gerne vil være en del af et fællesskab, siger hun og fortsætter:

- Der er ind imellem nogle ekstra hænder, men der er også voksne at tale med. Og så er der andre voksne der ser, når barnet slår sin første kolbøtte eller selv kan tale.

Hver femte husstand har én forsørger

Ifølge en ny opgørelse fra Danmarks Statistik vælger flere danskere at bo alene med deres børn. I dag består lidt mere end hver femte husstand af et eller flere børn med kun én forsørger. På bare seks år er antallet af husstande med enlige forsørgere steget med otte procent, viser opgørelsen.

Ifølge familieforsker Per Schultz Jørgensen skyldes stigningen blandt andet, at der er stort fokus på individet i samfundet.

- Vi ønsker at realisere os selv, og dermed ønsker vi ikke i alt for stor udstrækning at gå på akkord med for mange ting i vores liv. Det kan være karriere eller vores kulturelle interesser. Men det kan også bare være ønsket om at være os selv og ikke finde os i alt for meget, siger han.

Fakta - enlige forsørgere

I 2010 var der 153.939 husstande med en enlig forælder med et eller flere børn.

1. januar 2016 var tallet vokset til 166.905. En stigning på 8,4 %.

I alt var der 769.632 husstande med børn 1. januar 2016, og det betyder, at 21,7 procent af alle husstande 1. januar 2016 var husstande med en enlig forælder.

Kilde: Danmarks Statistik

Tryghed og sikkerhedsnet

På trods af de friheder er single-forældre mere udsatte for at udvikle et højt stressniveau end samboende forældre. Det viser den seneste nationale sundhedsprofil, som Sundhedsstyrelsen har lavet.

Ifølge undersøgelsen har 27 procent af enlige, der er separeret eller skilte, et højt stressniveau. For gifte er det tal 17,7 procent, mens det for samlevende ligger på 21,4 procent.

De får et fællesskab, uden at de får de samme forpligtelser, som man havde i et egentlig parforhold.

per schultz jørgensen, forsker

Og netop de tal forklarer også, hvorfor mange enlige ønsker at bo i kollektiv, siger Per Schultz Jørgensen og nævner den tryghed og det sikkerhedsnet, kollektivet giver.

- De får et fællesskab, uden at de får de samme forpligtelser, som man havde i et egentlig parforhold. Så de opnår noget og kan samtidig bevare deres frihed og et fællesskab, som kan give dem et livsperspektiv og en tryghed sammen med deres børn, siger han.

Pelles mor: En kæmpe gevinst

Efter Pelle har lavet sine lektier hjemme i Odense, går han sammen med sin mor over i fælleshuset og spiser aftensmad med de andre beboere i bofællesskabet.

- Skal du have vand, spørger Ditte Ravnø Jakobsen ham, da de sætter sig ned ved det dækkede bord, hvor maden allerede står fremme.

- Det er helt fantastisk at komme hjem om eftermiddagen, og at nogle andre laver mad, så jeg kan sætte mig og lave lektier med min unge. Og så er det også dejligt at sidde rundt om bordet sammen med nogle andre, så det ikke bare er mig og ham og vores historier, der bliver fortalt, siger Ditte Ravnø Jakobsen.

Pelle og hans mor spiser aftensmad sammen med de andre beboere i bofællesskabet.

- Lavpraktisk er det jo en kæmpe gevinst at være her, tilføjer hun.

Kan man aldrig blive træt af det?

- Jo for dælen. Det kan man da, siger Ditte Ravnø Jakobsen, men forklarer også, at der er en god balance i fællesskabet.

- Vi holder godt øje med hinanden, men der er også stor respekt for, når man har brug for at trække sig lidt, siger hun.

I 2010 var der 153.939 husstande med en enlig forælder med et eller flere børn. På årets første dag i år var tallet vokset til 166.905, hvilket altså svarer til hver femte husstand med børn.