Flere får 12: Universiteter beskyldes for karakter-inflation

For mange 12-taller på universiteter gør det svært at finde de dygtigste elever, advarer evalueringsinstitut.

Det er for nemt at få 12, når man går på universitetet, lyder kritikken. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Mens 4-taller bliver sjældnere, er 12-tallet ved at blive helt almindeligt på danske universiteter.

I dag uddeles topkarakteren oftere end ved hver syvende beståede eksamen, svarende til 16 procent af cirka en halv million beståede eksamener for skoleåret 2014/2015.

Det viser en opgørelse, som Berlingske har lavet på baggrund af syv universiteters karakterfordelingstal fra 2007 til i dag.

Stigningen bekymrer områdechef Jakob Rathlev fra Danmarks Evalueringsinstitut, der er en uafhængig statslig organisation, som har til opgave at evaluere og kvalitetsudvikle det danske uddannelsessystem.

Der bør gøres noget nu

Jakob Rathlev advarer om, at konsekvensen af den rundhåndede uddeling af 12-taller kan blive, at hverken studerende eller arbejdsgivere kan bruge karakterskalaen til at se, hvem de allerdygtigste er.

- Min vurdering er, at der er tale om en snigende karakterinflation. Det giver et problem på et tidspunkt, for pludselig får alle 12, og så sker der ikke en uddifferentiering af de bedste, siger Jakob Rathlev til Berlingske.

Han efterlyser handling.

- Der bør gøres noget nu. Udviklingen kan man ikke bare lade drive. Det ville være uhensigtsmæssigt, fordi karakterskalaen på den måde udvandes, siger han.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) siger til avisen, at hvis tallene er korrekte, så er det en bemærkelsesværdig udvikling.

  • Så mange får 12

  • Frekvensen af 12-taller er særligt høj på tre universiteter, nemlig Roskilde Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og IT-Universitetet, hvor cirka hver femte beståede eksamen resulterer i et 12-tal.
  • Forventningen før introduktionen af syvtrinsskalaen i 2007 var ellers, at kun hver tiende beståede eksamen ville udløse et 12-tal. Men niveauet blev højere fra begyndelsen og er kun steget siden.

/ritzau/