Flere får allergi af peanuts

Peanuts giver ofte chokoladebaren, kagen eller morgenmaden et ekstra pift, men nu viser det sig, at man kan udvikle allergi over for de små, saltede kugler. Og peanutallergi er ikke til at spøge med.

En ny type fødevareallergi breder sig i Danmark. Det erpeanutallergi, der rammer flere og flere danskere i takt med, atpeanuts sniger sig ind i slik, kager, chokoladebarer ogmorgenmandsprodukter. Det skriver Berlingske Tidende.

Peanutallergi er ikke til at spøge med. Peanuts indeholder flerepotente allergener og er kendt for at kunne fremkalde anafylaktiskchok, der i værste fald kan betyde døden.

I USA dør adskillige ellers raske, unge mennesker hvert årpludseligt som følge af overfølsomme reaktioner efter at have spistmange peanuts.

En livslang allergi

- Sværheden af de allergiske reaktioner på peanuts svinger meget.Men får man kløe i munden, når man spiser peanuts, er det enadvarsel om, at man ikke kan tåle dem, siger professor CarstenBindslev-Jensen, leder af Allergicentret på OdenseUniversitetshospital.

Centret har siden 2000 fulgt 600 fynske spædbørn for at se, hvormange af dem, der vil udvikle den nye allergitype indentreårsalderen. En teori går på, at gravide eller ammende kvinder,der spiser peanuts, kan overføre en peanutallergi til deresbørn.

Mennesker, som i forvejen er disponeret for allergi, har størrerisiko for at udvikle peanutallergi, og har man først udvikletallergien, må man i langt de fleste tilfælde indstille sig på atleve med den resten af livet.

Flere flyselskaber, blandt andet SAS, har forlængst forbudtservering af saltede peanuts af frygt for allergiske reaktioner hosflypassagerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk