Flere får hjælp til konfirmationsfesten

En konfirmationsfest er kostbar for mange forældre. Foreninger oplever markant behov for økonomisk hjælp til festlighederne.

Nyt tøj, fest og gaver. En konfirmation er kostbar for mange forældre. (© DR)

Nyt tøj, tre-retters menu, gaver og Blå Mandag. Det er dyrt at holde konfirmation, og det er ikke alle familier, der har råd til alt det, der forventes af en konfirmationsfest i år 2015.

Det mærker man tydeligt i de foreninger, der giver støtte til festerne: Børnesagens Fællesråd har uddelt stipendier til konfirmationer siden 2013. I 2014 fik de 14 ansøgninger, og i år har de allerede modtaget 154.

- Det er kommet bag på os, hvor stort behovet for hjælp er, siger René Skau Björnsson, der er formand for Børnesagens Fællesråd.

Mange har brug for gratis festmad

Også foreningen Børn og Unges Mærkesager har oplevet behovet for hjælp til konfirmationsfesten. Foreningen, der gratis laver og leverer festmiddagen til udsatte familier, er blevet overraskede over behovet.

- Der er flere hundrede familier over hele landet, der har behov for hjælp, fortæller kokken Camilla Jehner Baake, der stiftede Børn og Unges Mærkesager for halvandet år siden.

Ikke råd til festmiddag og gaver

Det er overvejende enlige forældre og forældre på offentlig forsørgelse, der søger og får Børnesagens Fællesråds Konfirmationsstipendier.

- Der er rigtigt mange enlige mødre og fædre og kontanthjælpsmodtagere, der bare ikke har mulighed for at spare op og derfor mulighed for at give deres barn den fest, som det fortjener. Derfor synes vi, at vi har været nødt til at gøre noget for at hjælpe, fortæller René Skau Björnsson fra Børnesagens Fællesråd.

Stipendiet er på 2.000 kroner, og de penge kan række langt:

- En konfirmation koster jo typisk imellem 30.000 og 35.000, og så lyder 2.000 kroner jo ikke af meget. Men de her familier har typisk imellem 1.000 og 1.500 kroner i rådighedsbeløb om måneden, og der kan de 2.000 kroner gøre, at der er råd til at købe mad hos Kokken&Jomfruen til den nærmeste familie eller gøre, at der er råd til en gave, forklarer René Skau Björnsson.

Rugbrødsmad på konfirmationsdagen

Også Camilla Jehner Baake oplever, at støtten falder på et tørt sted. Det er kommet bag på hende, hvor få penge nogle familier har til rådighed til festlighederne:

- En mor skrev, at hvis vi ikke kunne levere mad, så skulle de have rudbrødsmadder, og det var kun med mormor og morfar som gæster. Den slags går jo lige i hjertet, fortæller Camilla Jehner Baake.

Små bryllupsfester

Mens der altså kun er råd til rugbrød i nogle familier, er der blevet råd til væsentligt mere i mange andre. Og det kan være et problem i sig selv, mener Rene Skau Björnsson.

- Konfirmationer er jo blevet små bryllupper, hvor konfirmanden hentes med helikopter og i store biler. Og når børnene i de udsatte familier står og ser på, bestyrker det jo deres følelse af at være anderledes og udenfor, forklarer han.