Flere fitnesscentre i mindre byer tager ikke del i åbningsfesten torsdag

Kravet, om at der skal tjekkes coronapas i fitnesscentrene, får flere ejere til at holde deres centre lukkede.

Kravet om bemanding i fitnesscentrenes åbningstimer gør, at flere fitnesscentre i mindre byer fortsat holder lukket efter i morgen. (Foto: Oscar Scott Carl © Scanpix)

Torsdag er det igen muligt at få arbejdet på overarmene i landets fitnesscentre, men hos flere centre i mindre byer vil træningsmaskinerne fortsat være tomme efter torsdag.

Årsagen er kravet om, at alle de besøgende skal have tjekket deres coronapas. For flere mindre fitnesscentre vil det være en stor ekstraudgift at have ansatte til at tjekke coronapas, fordi centrene normalt ikke er bemandede i hele åbningsstiden, fortæller flere fitnessejere.

En af dem er Kaare S. Dahle, som ejer kæden Local Fitness, der har 19 centre i primært mindre byer på Fyn, i Sønderjylland og på Bornholm.

- Vi kan åbne, hvis vi hyrer mennesker i et stort omfang, og det har vi ikke penge til, siger han.

De 19 centre i kæden er normalt bemandede i lidt forskellig grad, og når der ikke er personale til stede i centret, kommer man ind ved at bruge en chip eller sine medlemsoplysninger.

Under normale omstændigheder vurderer Kaare S. Dahle ikke, at han vil have råd til at ansætte nok personale til at bemande hele åbningstiden. Og særligt efter det seneste år med nedlukninger er økonomien presset. Personalekravet vil ifølge ham betyde en ekstraudgift på 3-500.000 kroner om ugen.

- Vi havde en rigtig god virksomhed før corona, men den er totalsmadret efter det her år, siger han.

Samtidig fortæller han, at Local Fitness modtager "et hav" af udmeldelser i øjeblikket. Medlemmernes begrundelser lyder ifølge Kaare S. Dahle typisk, at de synes, det er for bøvlet at skulle testes for at kunne træne. Andre af medlemmerne vil gerne tage en tur forbi testcenteret for at kunne løfte jern igen.

- Men vi kan ikke åbne for 50 procent af vores medlemmer, siger Kaare S. Dahle.

Kortere åbningstid fungerer ikke

Og Local Fitness er ikke de eneste, der vælger at lade træningsmaskinerne forblive tomme til trods for genåbningen.

I det sønderjyske meddeler ejer af tre fitnesscentre i Tinglev og Skærbæk Morten Grau, at centrene ikke åbnes, og det samme gør sig gældende hos Byens Fitness i Næstved, hvor ejer Malene Svarre har truffet samme beslutning.

Flere mindre fitnesscentre vælger at forkorte deres åbningstider for at kunne leve op til de nye krav om bemanding, men det mener Malene Svarre ikke vil fungere i hendes fitnesscenter.

- Vi kunne selvfølgelig forkorte åbningstiden, men det ville gøre, at der ville være flere mennesker samtidig, og det synes jeg ikke er hensigtsmæssigt.

Hun kan godt forstå, at der er restriktioner for at undgå, at smitten blusser op igen.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg kan bare se på min forretning, at jeg ikke kan få det til at hænge sammen, siger Malene Svarre.

'En voldsom udfordring'

Lige netop den problemstilling peger Michael Hornskov også på. Han er medejer af kæden Fair Fitness, som samlet har 22 fitnesscentre fordelt udover primært mindre provinsbyer i Vestsjælland.

- Hvis vi begrænser åbningstiden vil der komme meget stort pres på centrene i et meget kort tidsrum. Det kan vi ikke se meningen i. Det vil være bedre at have en lang åbningstid, hvor vi har brugerne fordelt, siger han.

Men det kan blive dyrt med de nye regler, og derfor er Michael Hornskov sammen med de andre ejere ved at beslutte, om de vil åbne for, at medlemmerne kan komme tilbage i centrene, eller om de fortsat skal holde lukket.

Hos Fair Fitness har de en teknisk løsning, der kan tjekke de besøgendes coronapas uden at involvere personale, fortæller han, men kravet om bemanding er et problem for kæden.

- Vi er primært ubemandede, og med få undtagelser er vores centre døgnåbne. Kravet om bemanding i hele åbningstiden stiller os i en voldsom udfordring. Dels fordi vi er døgnåbne, og også fordi det logistisk og økonomisk er uoverskueligt, siger Michael Hornskov.

Brancheforening: De fleste åbner

Tidligere i dag kom det frem, at Kulturministeriet barsler med en lempelse af coronapaskravet for foreninger. I et aftaleudkast foreslår ministeriet en ændring af reglerne, så idrætsforeninger ikke skal tjekke coronapas på alle deltagere, men kan nøjes med at lave stikprøvekontroller. Det ser dog indtil videre ikke ud til, at det nye krav vil komme til at gælde for fitnesscentre til stor frustration for blandt andre branchedirektøren i Dansk Fitness og Helse Organisation, Morten Brustad,

Hans generelle indtryk er, at de fleste fitnesscentre åbner trods reglerne om, at alle medlemmer skal have tjekket coronapas.

- Uanset besværlighederne og den store byrde med kontrol af coronapasset så er det min umiddelbare vurdering, at langt de fleste fitnesscentre åbner, siger han.

Kaare S. Dahle fra Local Fitness er i tvivl om, hvor længe han kan holde sin forretning kørende. Han venter nu i håb om, at vilkårene for åbning af fitnesscentrene på et tidspunkt bliver lempet.

- Spørgsmålet er, om de kommer for sent, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk