Flere følger drømmen og bygger hus: 'Det var nervepirrende'

Stadig flere byggegrunde sættes til salg. Folk har økonomiske muskler og mod til at bygge nyt, oplever mægler.

Det er en langstrakt og nervepirrende proces at bygge nyt, fortæller Marianne Stjernfelt, som sammen med sin mand Morten Valentinsen er nybyggere. (Foto: (privatfoto))

Marianne Stjernfelt kan slet ikke lade være med at gå forbi grunden på Julianelund nær Vejle flere gange om ugen. I begyndelsen lignede det en pløjemark. Så en dag var der stukket små træpinde i jorden, der viste omkredsen af den villa, hvor hun fremover skal bo sammen med sin mand Morten Valentinsen og børnene Sofie og Anna. Forleden blev håndværkerne færdige med taget.

- Det er spændende at se, om de beslutninger, vi traf på papiret, er de rigtige, siger hun.

Der kommer stadig flere muligheder for at købe grund og udleve drømmen om et nyt hus. Omkring 4.850 byggegrunde er for øjeblikket sat til salg ved mæglere. Det er knap 300 flere end i august 2014, og det højeste tal i flere år, viser en opgørelse fra Boliga.

Sådan går salget af grunde

Grafen viser, at der både er flere solgte grunde, og flere byggegrunde sat til salg.

Folk med økonomiske muskler bygger nyt

Vejle er den kommune i landet, hvor flest grunde er sat til salg. Men køberne er der også, og der bliver solgt mange grunde for øjeblikket.

Faktisk er salget af villagrunde det bedste siden 2011, viser tal fra Danmarks Statistik, og Østjylland, Sydjylland, Nordjylland og Vest- og Sydsjælland er de områder, hvor der sælges flest grunde.

Når flere bygger nyt, skyldes det, at det også går fint med salget af huse og lejligheder, fortæller Johs Andersen, indehaver af EDC Domus i Vejle.

- Det er folk med økonomiske muskler, mod og alderen til at flytte i villaområde, som køber grunde. Det er sjældent førstegangskøberen, fortæller Johs Andersen.

Under krisen stod salget af byggegrunde helt stille. Men nu, hvor grunde igen kan sælges, begynder landmænd, udviklere og ikke mindst kommunerne at se på, om de kan gøre en god forretning ved at udstykke, oplyser ejendomsmægleren.

- Der er god efterspørgsel på byggegrunde, men de skal ligge tæt på byen og nær god infrastruktur, siger Johs Andersen og fortæller, at nogle landlige byggegrunde i de mindre oplandsbyer har været til salg i årevis.

Så mange villagrunde bliver der solgt

Salget af villagrunde hænger sammen med, om der er plads til at udstykke. I nogle bykommuner er der sjældent grunde til salg.

Kommuner kæmper om tilflytterne

Når der er flere grunde til salg, hænger det også sammen med, at kommunerne er ivrige efter at udstykke, mener Laust Farver, direktør i Boliga.

- Der er kamp om tilflytterne i de enkelte kommuner. Der bliver brugt mange penge på bosætningskampagner. Hvis en kommune vil positionere sig, er det en god idé at have byggegrunde, siger Laust Farver, der har bidt mærke i, at salget af byggegrunde går fremad, og prisen flere steder er stigende.

- Generelt er prisen på huse og lejligheder steget, og så følger byggegrunde nogenlunde med, siger han.

Spænding om grundkøbet

Det var en spændende og lang proces, før det sidste år lykkedes Marianne Stjernfelt sammen med sin mand og børnene at finde et nyt hjem i stedet for den to-værelses-lejlighed på haven i Vejle. De kiggede længe efter grunde, som lå lidt uden for Vejle nær børnenes bedsteforældre.

Men da de bød på grunden i Julianelund, var der flere interesserede familier.

- Det var nervepirrende at gå og vente. Vi vidste ikke, om vi ville få grunden, sagde hun.

Men de fik den, og så kunne de ringe til venner og fejre grundkøbet med et glas. Derefter skulle de finde frem til, hvem der skulle bygge deres hus. Selvom ventetiden på et ønskehus er lang, er Marianne Stjernfelt stadig glad for, at de valgte at bygge nyt.

- Vi skulle næsten betale det samme for at bygge selv som at købe et hus i Vejle. Vi har ikke hænderne skruet rigtigt på til at renovere, siger hun og glæder sig til, at familien kan flytte ind i løbet af november.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter