Flere fyrværkeriskader: Simon havde ikke sikkerhedsbriller på

39 personer er blevet behandlet for øjenskader på grund af nytårsfyrværkeri.

21-årige Simon Eliasson havde ikke beskyttelsesbriller på, da han gik ud for at se på fyrværkeri.

Det skulle have været en festlig aften, men i stedet endte 21-årige Simon Eliasson fra Hvidovre i nat på skadestuen med sløret syn og smerter.

Han havde ikke beskyttelsesbriller på, da han i løbet af aftenen gik ud for at se på nytårsfyrværkeriet.

- Det havde jeg ikke lige tænkt over. Vi skulle bare ud for at kigge og skulle ikke selv fyre noget af, siger han.

Han så et skarpt lys, hvorefter noget fløj op i hovedet på ham, og Simon Eliasson kunne med det samme mærke, at det begyndte at gøre ondt i højre øje.

Derfor måtte han en tur forbi skadestuen på Hvidovre Hospital, hvor han kunne tage hul på 2018 med beskeden om, at han var sluppet billigt.

- Jeg har fået en ridse på øjet og skal have noget antibiotika, siger han.

117 er kommet til skade med fyrværkeri

I alt 117 personer har ligesom Simon Eliasson pådraget sig en fyrværkeriskade nytårsaften.

Tallene er indsamlet af Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, der oplyser, at 39 personer er blevet behandlet på skadestuen for øjenskader, hvoraf de 28 er blevet sendt videre til yderligere behandling på grund af skadens alvorsgrad.

28 personer har fået skader på hænderne.

- I forhold til sidste år har der desværre været en mindre stigning i antallet af fyrværkeriskader set på tværs af landet og en lille stigning i antallet af øjenskader, siger præhospitalsdirektør i Region Nordjylland Peter Larsen.

Sidste år kom i alt 98 personer til skade med fyrværkeri.

Mens nogle regioner har oplevet et fald eller fastholder status quo i antallet af fyrværkeriskader, så er der sket en stigning i Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

Peter Larsen fortæller, at ambulancer og skadestuer har haft særligt travlt i tidsrummet fra midnat til omkring klokken fire eller fem i morges.

- Det hænger sammen med, at det typisk er der, at effekten af alkoholen viser sig, siger han.

Overlæge: Seks har fået slemme øjenskader

Overlæge på øjenafdelingen på Rigshospitalet Glostrup Jørgen Villumsen fortæller, at seks personer har fået det, man kan betegne som alvorlige øjenskader.

- Med en alvorlig øjenskade mener vi, at der er en betydelig risiko for en alvorlig, permanent synsnedsættelse, siger han.

Han understreger, at tallene er behæftet med en vis usikkerhed.

Nogle af de mindre alvorlige skader kan nemlig vise sig at være værre, end det indledningsvist er blevet vurderet, eller omvendt vil nogle af de alvorlige skader måske ikke være så slemme alligevel.

Jørgen Villumsen fortæller også, at seks af de 28, der er henvist til yderligere behandling for deres øjenskade, er børn.

Ven skød fyrværkeri mod Mikkel ved et uheld

Mikkel Heyn Guldager fik en andengradsforbrænding på hånden. (© DR Nyheder)

En af de andre, der kom til skade med fyrværkeri nytårsaften, er 12-årige Mikkel Heyn Guldager, som DR Nyheder mødte på skadestuen i Hvidovre omkring klokken halv tre i nat.

Sammen med en ven fra sin vej var han ude for at fyre krudt af omkring klokken 21, da vennen ved et uheld kom til at fyre fyrværkeri af i retning mod Mikkel Heyn Guldager.

- Min ven troede, at jeg stod et andet sted - på den anden side - men jeg havde flyttet mig, siger han.

Noget af fyrværkeriet fløj direkte ned i lommen på Mikkel Heyn Guldager, hvor det snurrede rundt. Han åbnede lommen for at få fyrværkeriet ud, og i den forbindelse pådrog han sig en andengradsforbrænding på hånden.

- Jeg har været ulykkelig. Min ven boede lidt tættere på, så jeg løb hjem til ham og fik vand på. Så løb jeg hjem, siger han.