Flere georgiere søger asyl og mange er kriminelle

303 georgiere har søgt asyl i år mod normalt 75 i gennemsnit om året.

Samtidig med, at antallet af asylansøgere fra Georgien er steget, pågriber politiet langt flere georgiske asylansøgere. (Foto: Kristian Brasen © Ritzau Scanpix)

Asylansøgere fra Georgien udgør nu den tredjestørste gruppe i det danske system efter syrere og eritreere.

75 georgiere har de seneste seks år i gennemsnit søgt asyl i Danmark. Men alene i de første ni måneder i år er det tal steget til 303, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

Samtidig viser en opgørelse fra Rigspolitiet, at antallet af sigtelser mod georgiske asylansøgere i år er femdoblet i forhold til hele sidste år.

De fleste drejer sig om butikstyveri, fortæller vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet.

Arbejder i organiserede grupper

Blandt georgierne er flere ifølge politiet i kategorien "organiserede kriminelle".

- Nogle af dem arbejder sammen i mere eller mindre organiserede grupper og kan både være flere om at stjæle selve varen og om at afsætte den efterfølgende, siger Lars Mortensen.

EU og Georgien indgik i 2016 en aftale om visumfrihed, så georgiere må opholde sig i op til 90 dage ad gangen inden for Schengen-området.

Af de cirka 200 asylsager med georgiere, som den danske udlændingestyrelse har behandlet i år, er omkring halvdelen endt med afslag.

Den anden halvdel er endt uden afgørelse. Typisk fordi ansøgeren er forsvundet, når sagen er færdigbehandlet.

/ritzau/