Flere giftrester i dansk frugt

Æbler, pærer, jordbær og agurker indeholder langt flere rester af svampegifte end tidligere, skriver Politiken. Det fremgår af et notat fra Det Økologiske Råd, der har studeret Sundhedsstyrelsens kontrol af sprøjtegifte.

Dansk frugt indeholder i stigende grad svampegifte (Foto: © jefras, Stock.xchng)

Æbler, pærer, jordbær og agurker indeholder langt flere rester af svampegifte end tidligere, skriver Politiken.

I 2000 fandt Fødevarestyrelsen giftrester i to procent af prøverne, i 2002 var tallet 16 procent, mens andelen i 2004 hoppede i vejret til 61 procent.

Det fremgår af et notat fra Det Økologiske Råd, der har studeret Sundhedsstyrelsens kontrol af sprøjtegifte.

To nye svampemidler

I 2004 tog kontrollørerne 88 prøver af fire sorter, og i 54 af prøverne var der rester af gift.

- Man er begyndt at bruge to svampemidler, som stort set findes i alt det frugt, der sprøjtes med dem. Sådan har det ikke været før. Det er eksploderet på grund af de to nye midler, siger Hans Nielsen, landbrugspolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd.

De to udskældte midler hedder pyrimethanil og tolylfluanid. Især sidstnævnte vækker bekymring, fordi salget og brugen er mere end firedoblet inden for de seneste fire år.

Stoffet er klassificeret som miljøfarligt, giftigt og lokalirriterende.

- Det er heldigvis ikke et umiddelbart sundhedsmæssigt problem, for indtil videre er fundene af giftrester under den fastsatte grænseværdi, men det er et problem i forhold til, at regeringen har en målsætning om at reducere resterne af gift i dansk frugt og grønt mest muligt, siger han.