Flere har anmeldt imamer til politiet

Imamers rundrejse i Mellemøsten medfører, at politiet nu undersøger, om de har overtrådt loven. Er det tilfældet, risikerer de udvisning. Politiet har modtaget i alt 17 anmeldelser, men venter flere.

Bland de politianmeldte er talsmanden for 27 islamiske foreninger, Ahmed Akkari, og imamen fra Det islamiske Trossamfund, Ahmed Abu-Laban. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

En række af de danske imamer, som har rejst rundt i Mellemøsten i forbindelse med Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammedtegninger, er blevet anmeldt til politiet for landsskadelig virksomhed.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj oplyste i dag efter et møde med Dansk Folkeparti, at det nu er op til politiet og domstolene at afgøre, om imamerne har overtrådt love, som gør, at de kan miste deres danske opholdsgrundlag.

- Jeg synes ikke, at det er særlig flatterende, som en række imamer har rejst rundt og gjort. Men jeg har også fortalt Dansk Folkeparti, at der er blevet indgivet et antal anmeldelser til Københavns Politi, siger hun.

- Det er jo sådan, som et retssamfund heldigvis fungerer, nemlig at politiet nu vil undersøge om der er et grundlag. Hvis der er et grundlag, så er det politiet og domstolene, som må afgøre det, sagde Rikke Hvilshøj.

I alt 17 anmeldelser

Ifølge vicekriminalinspektør Magnus Andresen fra Københavns Politi, der indsamler anmeldelser fra hele landet, er der kommet i alt 17 anmeldelser mod "det islamiske miljø" og navngivne personer som talsmanden for 27 islamiske foreninger, Ahmed Akkari, samt imamen fra Det islamiske Trossamfund, Ahmed Abu-Laban.

- I nogle tilfælde er der lidt tale om frustrationsanmeldelser over det som er sket, mens det i andre tilfælde er anmeldelser om landsskadelig virksomhed. Nu indsamler og registrerer vi anmeldelserne, og så vurderer vi på et tidspunkt, om der tale om overtrædelser af straffeloven - og hvilke paragraffer der i givet fald er tale om, siger Magnus Andresen.