Flere hundrede brugte lørdagen på at samle skrald: Det vigtigste er, at folk opdager, hvor meget skrald der er

Målet er, at den verdensomspændende oprydningsdag skal begrænse mængden af plast i verdenshavene.

Sugerør, poser, flasker og engangsbestik.

Det var bare noget af det affald, der i dag blev fundet i vandet rundt om i Danmark, hvor tusinder var samlet om en lokal hovedrengøring.

Målet for dagen var et lille stykke rengjort natur, som led i en verdensomspændende oprydningsdag, kaldet World Clean Up Day, der med hjælp fra hænder i 163 deltagende lande skal begrænse mængden af svært nedbrydeligt plast i verdenshavene.

På Marselisborghavn i Aarhus gik nogle med fiskenet og fandt affald langs bådebroerne, mens andre havde medbragt dykkerudstyr for at få fingre i det skrald, der var gemt på havnebunden. Og der var langt flere, der var mødt op, end arrangør, Maja Berthelsen, havde turde håbe på.

- Jeg havde kun regnet med, at der ville komme en 20-30 stykker, så det er skønt at se, at der mere end hundrede, der er mødt op for at passe på naturen. Det er vigtigt for vores børn, børnebørn og fremtiden.

Svært at nedbryde

Billeder af affaldsdækkede strande, bølger af plastik ved kystlinjer og fuglereder, der behændigt er flettet med plastiktråde, har sat gang i initiativet.

Det startede i Estland, har været afholdt officielt siden 2012, og i år har den danske organisation Plastic Change for første gang også forsøgt at gøre oprydningsdagen til en folkefest i Danmark, fortæller Henrik Beha Pedersen, der er miljøbiolog og stifter af organisationen.

Det svært nedbrydelige affald skal nemlig væk fra naturen, understreger han.

- Hvis det ikke bliver fjernet, kan det ligge der i hundrede år og udløse en lang række kemikalier, som er dårlige for miljøet, siger Henrik Beha Pedersen.

- Meget af det ender under havoverfladen, hvor det bliver til mikroplastik, der er filtreret af havets organismer. Større og mindre dyr sluger også plastaffaldet og fylder deres maver med det.

Flere systemer

I dag skulle flere tusinde tons affald gerne være samlet af frivillige, som har deltaget i den verdensomspændende oprydningsdag.

Men vi kan vel ikke begrænse mængden af plastaffald i verdenshavene ved at rydde lidt op på en havn i Aarhus?

Slet ikke, lyder det fra Henrik Beha Pedersen.

- Vi løser ikke problemet med oprydningsdage, for vi kan ikke nå at samle så meget affald ind, som vi får smidt, siger Henrik Beha Pedersen og fortsætter:

- Vi brug for at ændre produktionen af engangsplast, og så skal vi også have skabt flere systemer, der giver plast værdi på land, så det ikke ender i havene. Lidt ligesom plaskepantsystemet.

Ændret adfærd

Dog håber Henrik Beha Pedersen, at oprydningsdage i første omgang kan hjælpe adfærdsændringen på vej.

- Folk skal gøre det, selvom de ved, at oprydningsdagene aldrig bliver løsningen på problemet med plastik i verdenshavene. For når man ser, hvor meget skrald der ligger i naturen, så er jeg sikker på, man bliver mere bevidst, siger han.

På havnen i Marselisborg var der enighed om, at oprydningen giver mening.

- Miljøet er vigtigt. Det kan man godt lige bruge et par timer af sin lørdag på, lyder det fra frivillig plastsamler, Diana Veje.

Facebook
Twitter