Flere hundrede playstations inddraget i fængslerne: Ekstremistisk indhold fundet

- Der er tale om en sikkerhedsbrist, som jeg forventer, at Kriminalforsorgen får rettet op på med det samme, oplyser Søren Pape Poulsen til DR Nyheder.

Fund af ekstremistisk materiale på fire playstations i Nyborg Fængsel har fået Kriminalforsorgen til at undersøge spilkonsoller i flere andre fængsler. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Først blev fire playstations undersøgt hos politiet, efter at man i Nyborg Fængsel fandt ekstremistisk materiale gemt på dem.

Men nu undersøges alle spilkonsoller i landets lukkede fængsler, lyder det fra direktør i Kriminalforsorgen Thorkild Fogde.

- Det drejer sig om et stort antal spilkonsoller fra en række fængsler, hvor vi har de farligste indsatte siddende, som vi har været nødt til at inddrage som følge af sagen, og som vi nu er i gang med at undersøge, siger direktøren.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Kriminalforsorgen fjernet omkring 200 playstations fra de lukkede fængsler og flere andre arresthuse - playstations, som de indsatte kan købe eller leje.

Direktøren for Kriminalforsorgen vil ikke nærmere ind på, hvad der lå på de fire playstations, som fik sagen til at rulle, men han betegner det som materiale med radikale synspunkter.

- Det er materiale, som ikke skal være på Kriminalforsorgens udstyr i fængslerne, siger Thorkild Fogde.

Ifølge DR Nyheders oplysninger skal der blandt andet være tale om ekstremistiske videoer med for eksempel halshugninger, som kan være smuglet ind på usb-stik. Playstations i fængslerne kan ikke gå på nettet.

Thorkild Fogde, direktør for Kriminalforsorgen. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Spilkonsollerne bliver nu undersøgt i samarbejde med politiet og Politiets Efterretningstjeneste. Det skal blandt andet fastlægges, hvem der har smuglet materiale ind, hvordan det er kommet ind, og hvor længe det har været tilgængeligt.

- Vi har indsamlet et stort antal spilkonsoller i en række fængsler med henblik på at undersøge dem nærmere, så vi kan danne os et billede af problemets omfang. Derefter går vi i gang med at undersøge, om det her udstyr kan sikres yderligere, fortæller Thorkild Fogde.

Dansk Folkeparti kræver redegørelse

Det er et stort problem, at indsatte har haft adgang til det ekstreme materiale, og det sætter det danske fængselsvæsen i et dårligt lys.

Sådan siger retsordføreren for Dansk Folkeparti, Peter Kofod Poulsen (DF), der nu kræver en redegørelse fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Justitsministeren må redegøre for det præcise forløb i den her sag, men han skal også redegøre for, hvad man har tænkt sig at gøre i fremtiden, for at det ikke kan gentage sig, siger han.

Peter Kofod Poulsen, retsordfører for Dansk Folkeparti. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Retsordføreren understreger, at der fra politisk side har været stort fokus på at bremse indsmugling af teknisk isenkram i fængslerne.

- Det er simpelthen afgørende, at de her folk ikke har kontakt med omverdenen, og at de ikke kan sidde og blive radikaliseret yderligere, mens de er i fængsel, siger Peter Kofod Poulsen.

Pape afventer efterforskning af sagen

I Kriminalforsorgen kalder direktør Thorkild Fogde sagen for dum.

- Det er selvfølgelig helt, helt uacceptabelt. Der er ikke nogen tvivl om, at det er en sikkerhedsbrist fra vores side, for selvfølgelig må det ikke forekomme, og selvfølgelig er det vores opgave at sikre det udstyr, der udleveres til de indsatte, siger Thorkild Fogde.

Det har ikke været muligt at lave et interview med justitsminister Søren Pape Poulsen, men han har sendt følgende skriftlige citat:

- Jeg ser på denne sag med den største alvor. Ekstremistisk materiale hører under ingen omstændigheder hjemme i landets fængsler. Der er tale om en sikkerhedsbrist, som jeg forventer, at Kriminalforsorgen får rettet op på med det samme. Jeg vil nu afvente den nærmere efterforskning af sagen, skriver Søren Pape Poulsen til DR Nyheder.