Flere kirkelige organisationer udsat for svindel eller forsøg på svindel

Danske Kirkers Råd blev franarret næsten en million kroner.

Danske Kirkers Råd blev svindlet for 997.000 kroner. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Der findes mange måder at stjæle fra kirkebøssen på.

Flere mail-svindlere benytter en metode, hvor de sender falske e-mails til kirkens økonomimedarbejdere. Svindlerne opretter en e-mailadresse, der til forveksling minder om formandens og sender en mail ud derfra.

Organisationen Danske Kirkers Råd er en af dem, der har været udsat for denne type svindel. Tidligere på ugen skrev Kristeligt Dagblad, at rådet er blevet franarret 997.000 kroner på netop den måde.

Ifølge rådets formand, biskop Peter Fischer-Møller, kunne hændelsen have kostet dem langt mere.

- Vores økonomimedarbejder og generalsekretær har været rystede og dybt fortvivlede. For det her kunne have kostet vores organisation livet, siger han.

Euro og forkert e-mailadresse

DR er efterfølgende kommet i kontakt med tre kirkelige organisationer, der har været udsat for forsøg på lignende mail-svindel.

En af dem er Bethlehemsfællesskabets Råd, hvor Sebastian Hørlück styrer økonomien.

Sebastian Hørlück var på sommerferie og netop kommet hjem fra stranden, da han så en mail fra fællesskabets formand.

"Hej Sebastian, Er du tilgængelig nu?".

Han åbnede mailen og læste den et par gange. Der var noget, der ikke stemte.

Der stod, at han skulle overføre 4.890 euro. Det svarer til cirka 36.460 kroner.

Sebastian Hørlück undrede sig over valutaen og tog et ekstra kig på 'besvar-adressen'. Det passede heller ikke med formandens rigtige e-mailadresse.

- Det skøre var, at jeg skrev sms'er med hende (formanden red.) på samme tid. Jeg tænkte, det var underligt, hun ikke bare skrev der, siger Sebastian Hørlück.

Formanden og Sebastian Hørlück blev enige om, at det var svindlere, der stod bag e-mailen og valgte ikke at adlyde befalingen.

Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen for menighedsråd og formand for meninghedsrådet i Søborggård sogn, har stået i lignende situation. Og her var hans e-mailadresse centrum for to forsøg på svindel. Et i maj og et andet i juni i år.

Skærmbillede fra svindlernes e-mail, hvor de udgav sig for at være Søren Abildgaard. Læg mærke til adressen ved 'Svar til'. Den stemmer ikke overens med Søren Abildgaards. To mail-adresser er sløret for at beskytte personerne bag.

- Hvis det var min mail, der blev hacket, ville mailen være sendt fra min konto. Men den her korrespondance var med en ukendt i udlandet, siger han.

Mail udstillet til 'skræk og rædsel'

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær hos Bibelselskabet. Hendes mail-adresse er blevet forfalsket på samme måde som Søren Abildgaard.

Hun valgte dog efterfølgende at printe svindlernes mails ud og hænge dem op til 'skræk og rædsel', som hun selv beskriver det.

Men selv om Birgitte Stoklund Larsen og flere fra det kirkelige miljø har oplevet forsøg på svindel, mener hun ikke, at svindlerne særligt går efter kirker og kirkelige organisationer.

- Jeg tror, den type svindel er relativt almindelig. Det er ikke fordi, svindlerne især går efter kirkelige miljøer, som om vi skulle være særligt godtroende. Jeg kender flere virksomheder, der også modtager den type mails, siger hun.

Også Søren Abildgaard fra Landsforeningen for menighedsråd afviser, at kirker er ekstra udsat. Han mener i stedet, det handler om korrekte arbejdsmønstre.

- Det handler om professionelle procedurer. Vi forsøger at kontakte den tilsyneladende modtager på en anden mail eller ringe personen op for at bekræfte, om det var meningen, siger han.

Stof til eftertanke

Da Sebastian Hørlück læste, at Danske Kirkers Råd var blevet snydt, tænkte han straks på sin egen episode på stranden i sommer.

- Det lød meget som min historie, siger han.

Derfor tror Sebastian Hørlück også, at de kommer til at tale mere om digital sikkerhed hos Bethlehemsfællesskabets Råd. Ifølge Søren Abildgaard kommer Landsforeningen for menighedsråd ikke til at ændre arbejdsgang efter sagen, men de vil skærpe deres fokus.

Også hos Bibelselskabet har hændelsen givet anledning til at se nærmere på arbejdsgangen.

- Vi tager det selvfølgelig alvorligt. Og sagen med Danske Kirkers Råd gør, at man kigger sine procedurer igennem en ekstra gang for at se, om vi nu handler rigtigt. For man skal holde øjne og ører åbne, siger Birgitte Stoklund Larsen.

Hos Danske Kirkers Råd har de efter svindelsagen strammet op og taget en kritisk dialog med deres revisor og bank, fortæller rådets formand Peter Fischer-Møller.

DR har været i kontakt med Rigspolitiet. Men de ønsker ikke at komme med en kommentar, da de er i gang med at efterforske sagen om Danske Kirkers Råd.

Facebook
Twitter