Flere køber brugte computere og gavner miljøet

Hvis du vil have god miljømæssig samvittighed, er det en god ide at købe en brugt computer.

Der er god økonomi og fornuft i at købe en gammel computer i stedet for en helt ny. Arkivfoto af den første Apple computer. (Foto: © TONY AVELAR, Scanpix)

Der bliver solgt færre og færre nye computere, men salget af brugte computere og elektronik er i stigning, og det er en god nyhed for miljøet.

- Vores virksomhed har over de sidste fire år haft en vækst på mere end 1600 procent, og vi sælger nu mere end 10.000 genbrugte computere om året, siger Ulrik Andersen, der er direktør i firmaet Refurb, som opkøber computere fra virksomheder, og derefter klargør og videresælger dem til blandt andet skoler og privatpersoner.

Hos brancheforeningen, IT-Branchen, bekræfter man den stigende interesse for brugte computere og elektronik.

Krisen kradser

- Der bliver solgt flere brugte computere, det har vi kunnet se på udviklingen i de sidste par år, og det skyldes primært, den krise som mange har oplevet på en eller anden måde i deres økonomi, der gør at man er påpasselig med sin privatøkonomi, siger Morten Bangsgaard, der administrerende direktør i IT-Branchen.

Og det er en rigtig god ide at købe en brugt computer og dermed forlænge elektronikkens levetid. Fordi størstedelen af en computers miljøbelastning ligger i selve produktionen, hvori der indgår en masse kemikalier og mineraler.

- Man hjælper miljøet, hvis man bruger sin computer så lang tid som muligt før den skiftes ud, og det samme gælder, hvis man køber en brugt, siger Berit Asmussen, der er sekretariatschef hos Informationscenter for Miljø og Sundhed.

Også sundere for dig selv

Man kan ikke alene opnå miljømæssige fordele ved at købe sin computer brugt, det er også sundere for en selv, forklarer Berit Asmussen.

- Det er fordi der er mange forskellige stoffer i en computer, og de damper af efterhånden. I starten af man har en computer, der damper det meste af, så jo længere tid man har haft en computer des færre problematiske stoffer damper der af den, siger Berit Asmussen.