Flere kommuner lægger tilsynsrapporter frem efter tv-dokumentar

Det bliver nemmere for forældre at læse om tilstanden i daginstitutionerne.

Det bliver nu nemmere for forældre at få et indtryk af, hvordan det går med kvaliteten i de enkelte dagtilbud. (Modelfoto © Colourbox)

Flere kommuner vælger nu at gøre tilsynsrapporter for daginstitutioner langt mere tilgængelige for forældrene.

Det sker efter, at TV2's dokumentar "Bag facaden" via skjulte optagelser viser en hård tone mod børn i daginstitutioner i København.

I dokumentaren kommer det også frem, at tilsynsrapporter for 2018 viser, at 22 ud af Københavns cirka 400 daginstitutioner har fået røde anmærkninger for deres arbejde med området 'Sociale relationer - barn/voksenkontakt'.

Men de tilsynsrapporter har ikke været offentligt tilgængelige. Det bliver de nu, meddeler Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- Københavns Kommune har fuld åbenhed om kvaliteten af det pædagogiske arbejde i daginstitutionerne, skriver kommunen.

Derudover vil kommunen forpligte hver enkelt daginstitution til at lægge deres tilsynsrapport frem på institutionens egen hjemmeside. Det er uklart, præcis hvornår rapporterne skal ligge fremme.

Naboerne i Frederiksberg Kommune har længe haft en politik om, at de enkelte daginstitutioner skal have rapporterne liggende frit fremme, men nu er institutionslederne også blevet bedt om at printe dem ud og hænge dem op.

I Aalborg Kommune har tilsynsrapporterne ikke været tilgængelig, men kommunenen oplyser til DR Nyheder, at det på baggrund af det aktuelle fokus på tilsynsrapporter er besluttet, at de nyeste tilsynsrapporter offentliggøres på institutionernes hjemmeside.

Det vil ske inden udgangen af uge 23 - altså senest 9. juni.

Rapporter skal ligge frit fremme

Indtil for nylig fungerede det sådan i Odense Kommune, at tilsynsrapporterne skulle ligge på hver institutions hjemmeside, men kommunen har nu besluttet at samle rapporterne ét sted.

Forældre til børn i daginstitutioner i Odense har desuden fået en besked om, hvor de kan finde oplysningerne.

- Vi har besluttet at lægge dem ud på vores hjemmeside. Derfor er vi i dag i gang med at samle seneste tilsynsrapporter, så de kan komme ud. Her kan forældre også læse, hvordan vi udarbejder vores rapporter. Vores bygger dem eksempelvis mere på dialogmøder med forældrene, skriver presseafdelingen.

Også Vejle Kommune indskærper nu over for hver enkelt daginstitution, at tilsynsrapporterne skal ligge fremme på deres hjemmeside.

En stikprøve viste nemlig, at det langt fra var alle, der havde rapporterne liggende frit fremme.

I Randers Kommune arbejder de lige nu på, at tilsynsrapporterne bliver frit tilgængelige både på kommunens hjemmeside og de enkelte daginstitutioners hjemmeside.

Længere sydpå i Esbjerg Kommune oplyser konstitueret børne- og dagtilbudschef Hans Brøchner Jessen, at tilsynsrapporten fra det sidste anmeldte tilsyn skal fremgå på daginstitutionernes hjemmeside.

I landets næststørste kommune, Aarhus, er tilsynsrapporterne frit tilgængelige her.