Flere kommuner udskyder åbning af skoler og institutioner

Skoler og institutioner har svært ved at leve op til sundhedsmyndighedernes krav.

Elever i de mindste klasser og børn i daginstitutioner er de første, der skal tilbage til hverdagen. Det sker som udgangspunkt 15. april, men flere skoler og institutioner er ikke klar før 20. april. (Arkiv) (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix) (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Det er vanskeligt at nå at gøre skoler og institutioner klar til at åbne om en uge, hvis de skal leve op til retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne.

Sådan lyder det fra flere kommuner, der har valgt at udskyde åbningen - de fleste til den 20. april og ikke 15. april, som er den dato, statsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde på et pressemøde mandag.

Ud af landets 98 kommuner har DR Nyheder kendskab til 29 kommuner, der enten på sociale medier eller kommunens hjemmeside har meldt ud, at de ikke når at genåbne inden onsdag. En af dem er Brønderslev Kommune.

- Vi kan ikke nå at blive klar til om en uge, når påsken også kommer i vejen. Vejledningen fra Sundhedsstyrelsen er meget præcis, men den tager ikke altid højde for, om skoler og institutioner kan leve op til alle krav. Så det er dét, vi skal være dødsikre på, siger Carl-Otto Borup, der er skoledistriktleder for tre skoler i Brønderslev Kommune.

- Det er vigtigt, at vi kommer rigtigt ud af hullet, så alle kan være trygge ved, at vi begynder undervisningen igen, tilføjer han.

I går slog børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil fast, at de institutioner og skoler, der ikke er klar til at leve op til restriktionerne, ikke skal åbne til tiden. Og det har flere kommuner altså meldt ud, at de ikke kommer til.

En stor øvelse

På Skolegades Skole i Brønderslev skal i alt 12 klasser tilbage i skole 20. april, hvilket svarer til godt 208 elever. Hver klasse skal deles op i to til tre grupper, så elever kan sidde med en afstand på to meter.

Skolen er i fuld gang med forberedelserne og kommer til at inddrage alle klasselokaler og faglokaler for at få spredt eleverne ud. Derudover skal lærere i næste uge undervises i hygiejne af sundhedsplejersker og der skal lægges en ny plan for undervisningen.

- Det er en stor øvelse. Vi skal til at lære en ny adfærd at kende med hygiejne og sundhed, og så har vi et fælles ansvar for at skabe nogle gode sociale forbindelser igen og et godt læringsmiljø, siger skoleleder Carl-Otto Borup.

Vigtigt ikke at forcere noget

Når skoler og institutioner åbner igen, bliver det en noget anderledes hverdag for børn og voksne, end de er vant til.

Retningslinjerne for en åbning kræver forskellige tiltag og ændringer af dagligdagen. For eksempel skal legetøj og kontaktpunkter såsom dørhåndtag og toiletsæder rengøres mindst to gange dagligt.

Derudover skal børn holde afstand på to meter og lege i mindre grupper, hvilket kræver mere plads på skoler og institutioner. Dette punkt kan være en udfordring, ifølge næstformand for Skolelederforeningen, Dorte Andreas.

- Det kan blive nødvendigt for nogle skoler at gøre brug af den lokale sportshal eller andre nære lokaliteter for at imødekomme sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Det vil bero på en lokal vurdering, hvad der er muligt i forhold til myndighedernes vejledninger, siger hun.

Ifølge hende er det fornuftigt, at nogle kommuner ikke skynder sig at åbne, hvis de kan se, at det ikke er realistisk at blive ordentlig klar.

- Det er vigtigt at bruge den nødvendige tid og ikke forcere noget. Skolerne og institutionerne skal være helt sikre på, at de kan leve op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer, siger hun.

Er du pædogog, lærer eller forælder og har en historie, der kunne være relevant, så skriv til 1212@dr.dk eller cjec@dr.dk.

Tidligere fremgik det af artiklen, at nogle kommuner åbnede senest den 20. april. 'Senest' er slettet, da nogle kommuner ikke kan være 100 procent sikre på at åbne den 20. april.