Flere kommuner vil sælge hjemmehjælp

To ud af tre ældreudvalgsformænd i kommunerne ville gerne sælge ekstra hjemmehjælp til de ældre. Ældre Sagen advarer om udhuling af den gratis hjælp.

83-årige Kamma Inger Dahl Jensen modtager hjemmehjælp fra Københavns Kommune og ville gerne kunne købe ekstra rengøring. (Foto: DR Nyheder)

Private firmaer, der udfører hjemmehjælp på kommunens vegne, kan allerede sælge en ekstra gang rengøring, et ekstra bad eller en ledsager til banko-turen til de ældre – det vil mange kommuner nu også gerne have lov til.

Det viser en rundspørge som DR Nyheder har foretaget. To ud af tre formænd for udvalgene med ansvar for hjemmehjælpen rundt om i kommunerne ønsker sig, at deres kommuner får lov at sælge hjemmehjælp.

- Vi synes, det er en tryghed for de ældre, at de kan beholde deres kommunale hjemmehjælper - og hvis de så har brug for en hovedrengøring, så kan kommunen også gøre det, siger Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i København (SF) og medlem af Kommunernes Landsforenings social- og sundhedsudvalg.

Frygter udhuling af gratis hjælp

De ældres interesseorganisation, Ældre Sagen, er ikke afvisende overfor ideen om kommunalt hjemmepleje-salg.

Men chefkonsulent Olav Felbo frygter, at kommunerne vil lade sig friste til at skære i de gratis grundydelser til de ældre - for så til gengæld at tjene lidt mere på at sælge ekstra ydelser.

- Man kan sige, at kommunerne kan skabe deres eget marked. Jo strammere visitationskriterierne (de regler der afgør, hvor meget hjælp den ældre får, red.) er, jo større vil behovet for ekstra hjælp jo blive, siger Olav Felbo.

- Kun folkepension at slå til Søren med

Samme bekymring har Benny Christensen (S), der er formand for ældreudvalget i Ringsted Kommune. Han mener også, at det vil skabe ulighed, hvis kommunen bliver handlende i hjemmehjælp.

- Der er mange ældre, der stadigvæk kun har deres folkepension at slå til Søren med – og de får jo så ikke de muligheder, den rige pensionist har, siger han.

Samtidig ser han muligheden for, at der vil blive sparet på den gratis hjælp.

- I det øjeblik, der bliver en mulighed for at skære i den praktiske del af hjemmeplejen, gør man det. Og så vil det være let at sige: ”Jamen, folk kan jo selv købe det," siger Benny Christensen.

Kommune vil ikke tjene på salget

På Rådhuset i København forstår Ninna Thomsen godt bekymringen, men hun mener ikke, at det vil gå så galt.

- Det er en reel bekymring. Men som politiker skal vi altid tilbyde en god, gratis standardpakke til alle, siger hun.

Ninna Thomsen mener ikke, at kommunerne skal have overskud på salget af ekstra ydelser til de ældre.

- Jeg synes, vi skal have lagt ind, at man ikke må tjene på det, siger hun.

Kun ringe interesse i forsøgskommuner

Seks kommuner har de seneste tre år haft mulighed for at prøve modellen med at sælge ekstra ydelser til de ældre, der allerede får hjemmehjælp fra kommunen.

Og her har efterspørgslen absolut ikke været overvældende.

Kun 200, eller cirka fire procent af de 5000 hjemmehjælpsmodtagere i de seks kommuner, har købt ekstra ydelser.

- Efterspørgslen har været lille - faktisk overraskende lille, siger Ulf Hjelmar, programleder ved KORA (Det nationale institut for kommuners og regioners analyse og forskning, red.), som har evalueret forsøget med salg af ekstra hjælp i den kommunale hjemmepleje.

- En forklaring kan være, at prisen har været forholdsvis høj. Det koster for eksempel 5-600 kroner i timen, hvis man som borger vil have en faglært medarbejder ud i weekenden, siger Ulf Hjelmar.

Hjemmeplejen bedre end sit rygte

Ninna Thomsen mener, at den ringe efterspørgsel på ekstra hjælp vidner om, at de fleste er tilfredse.

- Det siger måske noget om, at den kommunale hjemmepleje faktisk er bedre end sit rygte, og at der er et godt niveau, siger hun.

Social- og Indenrigsministeriet skal nu på baggrund af KORA-rapporten overveje, om flere kommuner skal have lov til at sælge hjemmehjælp.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk