Flere kræftsyge får erstatning for oversete diagnoser

På ti år er der sket en femdobling i antallet af sager, hvor kræftsyge får erstatning.

Stigningen er ikke nødvendigvis udtryk for, at der sker flere skader, og at der er problemer med kvaliteten af hjælpen til kræftsyge danskere, lyder vurderingen. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Oversete diagnoser og forsinket behandling er skyld i, at langt flere kræftpatienter får erstatninger, da deres chancer for at overleve bliver forringet.

På ti år er der sket en femdobling i antallet af sager, hvor kræftpatienter tilkendes erstatning for oversete diagnoser og forsinket behandling - fra 33 i 2006 til 170 i 2015, fremgår det af en ny opgørelse fra Patient­erstatningen.

Det skriver Berlingske.

I de seneste ti år har der været 1135 sager af den type, hvor patienterne i 2015 i gennemsnit fik 375.000 kroner i erstatning.

Og siden 2006 er der udbetalt over 600 millioner kroner til kræftpatienter, som er kommet til skade i forbindelse med behandlingen af deres sygdom.

Og det er de forsinkede og oversete diagnoser, der fylder mest blandt de anerkendte skader på kræftområdet siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienterstatningen, til Berlingske.

- Sagerne hos os tegner et billede af et sundhedsvæsen, der gør det godt, når patienten er kommet i behandling.

- Men de viser samtidig også, at dér, hvor risikoen for skader er størst, er, når patienten møder systemet med symptomer, som sundhedsvæsenet ikke får reageret hurtigt nok på.

/ritzau/