Flere kvinder bliver dømt for vold

For første gang nogensinde blev lige mange mænd og kvinder sidste år dømt for uagtsomt manddrab eller legemsbeskadigelse. Også i andre voldsstatistikker haler kvinder støt ind på mænd.

Antallet af sager, hvor kvinder er dømt for voldsforbrydelser, er steget fra 186 i 1980 til 1.106 i 2015. (Foto: Grafik Mads Rafte Hein © (c) DR)

Mænd fylder relativt mindre og kvinder mere i voldsstatistikkerne.

Mens der i 2015 for første gang var total ligestilling mellem kønnene, der blev dømt for uagtsomt manddrab eller legemsbeskadigelser, er antallet af sager om simpel vold, hvor kvinder er gerningsmand, også steget støt. I det hele taget er antallet af sager, hvor kvinder er dømt for voldsforbrydelser, steget fra 186 i 1980 til 1.106 i 2015.

Det viser en gennemgang af data om lovovertrædelser fordelt på køn i perioden 1980 til 2015 fra Danmarks Statistik, foretaget af DR’s Undersøgende Databaseredaktion.

- Ligestillingen er betinget af et kraftigt fald i antallet af sager blandt mænd, ikke en vækst i antallet af sager blandt kvinder, siger Britta Kyvsgaard, der er forskningschef i Justitsministeriet.

I 2014 udsendte Justitsministeriets forskningskontor en rapport om kvinder og kriminalitet.

Det fremgik af rapporten, at vold er ”det eneste område, hvor der sker en betydelig ændring i forholdstallene.”

Flere anmelder kvinder for vold

For 30 år siden var der 25 gange så mange mænd som kvinder, der blev straffet for vold. I 2012 var der otte gange så mange mænd som kvinder, der blev straffet.

Det skyldes ifølge Britta Kyvsgaard ikke alene, at kvinder er blevet mere voldelige, men formentlig også, at folk i løbet af de 30 år har skiftet holdning til at anmelde vold begået af kvinder.

Annika Snare er tidligere lektor i kriminologi ved Københavns Universitet, hvor hun har forsket i kvinder og kriminalitet.

- I voldskriminalitet fylder kvinder mere, end de har gjort tidligere. Det er især yngre kvinder. Vi ser en del pigevold, siger Annika Snare.

Kvinder mere udfarende

- Man har lidt forskellige teorier om, hvad der er sket. En ting er, at kvinder er meget mere uden for hjemmet end tidligere. De er mere ude i nattelivet, de er mere aktive. Kvinder drikker mere alkohol. Og alkohol og vold har en tendens til at hænge sammen, om det så er på værtshuse eller ude på gaden. Så alkoholforbrug spiller en rolle, siger kriminolog Annika Snare.

Ser man på tallene for simpel vold, så har der de seneste 25 år været en markant stigning i antallet af sager med kvinder som gerningsmænd. Antallet af sager er steget fra 171 sager i 1990 til 583 i 2015.

I samme periode er antallet af sager med mænd som gerningsmænd steget fra 3.518 til 4.103.

Mens mænd og kvinder i 2015 er dømt i præcis lige mange sager om uagtsomt manddrab, er manddrab derimod fortsat en forbrydelse for mænd. I 2015 blev mænd dømt i 34 sager om manddrab, og kvinder blev dømt i fem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk