Flere kvinder i Danmark bliver rekrutteret af Islamisk Stat

Op mod 15 danske kvinder er taget til Mellemøsten for at støtte Islamisk Stat. Eksperter kalder det stærkt bekymrende.

Eksperter vurderer, at 10 til 15 danske kvinder har tilsluttet sig Islamisk Stat. Billedet her er fra Raqqa. (Foto: © Stringer, Scanpix)

Inden for de seneste måneder er to unge kvinder på 18 og 21 år rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stat. Det afslører DR2s nye aktualitetsmagasin DR2 Nu i aften.

Kvinderne er født og opvokset i København, og DR2 Nu erfarer, at begge kvinder står på listen over personer, der er rejst til Syrien.

Antallet af kvinder, der tager til Mellemøsten for at støtte Islamisk Stat, er stigende. Alene i Danmark er op mod 15 kvinder taget af sted, vurderer flere eksperter, som kalder det stærkt bekymrende.

- Det er et stigende problem, og det har vi set over hele Europa, efter at Islamisk Stat blev oprettet. I for eksempel Frankrig er op mod 150 kvinder rejst, mens mindst 20 kvinder er taget af sted her fra Sverige, siger terrorforsker Magnus Ranstorp fra det svenske forsvarsakademi.

- Kvinderne bliver lokket af en fantasiverden

I Danmark anslår myndighederne, at over 100 danskere er i Syrien for at føre hellig krig. Af dem er mellem 10-15 personer kvinder, vurderer flere eksperter.

- Kvinderne bliver lokket ned til en fantasiverden og drages af spændingen og fællesskabet. Det er et mål i sig selv at blive gift. Og kvinder, der bliver gift med en martyr, får særlige privilegier i gruppen, siger Magnus Ranstorp.

Inden afrejsen blev den ene af de to kvinder fra København gift over Skype med en dansk statsborger, som opholder sig i Syrien og støtter Islamisk Stat.

Et overset problem

Ifølge psykolog på Aarhus Universitet Preben Bertelsen, som hjælper familierne til de unge mænd, der kommer hjem igen efter ophold i Syrien, er mændenes deltagelse et kendt fænomen. Men kvinderne er et overset problem:

- Vi har erfaring med de unge mænd, der tager af sted og kommer hjem igen. Men de unge kvinder har vi ingen erfaring med. For vi har ganske enkelt ikke fået nogen af dem hjem igen. Og de er dobbeltfanget, fordi det er sværere for dem at tage hjem, når de har fået børn og er i ægteskab med en hellig kriger, siger han.

For knap tre uger siden fremlagde regeringen sin handlingsplan til forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. En plan, der netop skal sætte fokus på, hvordan forskellige myndigheder og lokalsamfund kan blive bedre til at forebygge og sætte ind over for unge, der viser tegn på radikalisering.