Flere kvinder jager: ”Der er noget godt ved at have skudt sin egen mad”

Mange yngre kvinder griber jagtgeværet. Det mandlige jagt-fællesskab bliver opløst, mener kønsforsker.

Det lå ikke i kortene, at Heidi Meldgaard Jensen blev jæger. Hun havde ingen jæger-far, jæger-onkel eller blot bekendt, der jagede, og hendes mand hentede kød til familien fra køledisken.

Men da hun blev 40 år, og børnene var blevet store, realiserede hun sin ungdomsdrøm. Hun tog jagttegn og købte et haglgevær.

- Der er noget godt ved at skyde sin egen mad. Jeg kan godt lide at spise dyr, der har haft det godt, siger Heidi Meldgaard Jensen, der til dagligt arbejder som dyrepasser og ikke er fan af konventionelt svinebrug.

Hver niende unge jæger er nu kvinde

Fra 2013 til 2017 er der kommet 666 flere kvinder, der lige som Heidi Meldgaard Jensen har indløst jagttegn og måske deltager i bukkejagten, der går ind i dag. Til gengæld er antallet af aktive mandlige jægere faldet med 429 i samme periode, viser tal fra Miljøstyrelsen, som DR har fået aktindsigt i.

Mens det stadig er lidt af et særsyn at se ældre kvinder gå på jagt, så er én ud af ni jægere under 30 år i dag en kvinde.

Kønsforsker Drude Dahlerup, der er professor på Stockholm Universitet og kendt som rødstrømpe og europapolitiker, er selv ivrig jæger og går på elge- og vildsvinejagt.

De mange kvindelige jægere er et tegn på, hvordan samfundet har ændret sig, mener hun.

- Den skarpe kønsopdeling er væk. Kvinder kommer med i alting og er i alle brancher. Der er kvindelige piloter og mandlige jordemødre, siger hun.

De klassiske mandefælleskaber smuldrer

Når der kommer flere kvindelige jægere, betyder det, at det klassiske mande-jagt-fællesskab bliver mindre, fortæller Drude Dahlerup.

- Mange mandefællesskaber er ved at blive opløst. Der er nogle, der vil begræde, at nu har mændene ikke et sted, hvor man kan sidde og snakke mandesnak, siger hun og husker, hvordan snakken om bålet ændrede sig, da hun i 1994 var eneste kvinde med på jagt og satte sig om bålet sammen med mændene.

- Der var nogle historier, som ikke kom frem, der handlede om mænd, kvinder og sex, siger hun.

Kvindelige jægere roses

Heidi Meldgaard Jensen har dog ikke oplevet dårlig stemning, fordi hun er trængt ind på de jagtmarker, som tidligere var domineret af mænd. På en enkelt skydebane lød det dog, at kvinder ikke kunne skyde, men så flyttede hun til skydebanen i Hadsten i Østjylland, hvor stemningen var bedre.

På jagtfora på nettet oplever Heidi Meldgaard Jensen, at mænd ofte er begejstrede over de kvindelige jægere.

- Hvis en kvinde har skudt noget, er det rigtigt fint, siger hun.

Danmarks Jægerforbund roser også de kvindelige jægere, som ofte har en sund indstilling til jagt.

- De kvindelige jægere går generelt meget op i, at jagten foregår etisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. De er virkelig tjekkede og dygtige jægere, som minimum er på højde med deres mandlige jagtkammerater, siger pressechef i Danmarks Jægerforbund, Torsten Lind Søndergaard.

Mor forstår aldrig helt jægerdatter

Heidi Melgaard Jensen tænker dog ikke på køn, når hun går jagt. Det handler i stedet om dyrevelfærd og naturoplevelser.

Hun husker blandt andet en fantastisk morgen med frost i græsset. Solen er ved at stå op, og

hun står stille og venter på vildtet nærme sig. Så kommer en fasan. Så pusler det lidt, og et rådyr viser sig i skovbrynet.

Hendes familie og venner har vænnet sig til, at hun er fascineret af jagt. Men hendes mor er dyreglad og ikke begejstret, når hun nedlægger en fasan.

- Min mor er meget forundret over, at jeg kan nænne det. De har aldrig helt forstået det, siger hun.

Facebook
Twitter