Flere kvinder med genfejl får fjernet brysterne

For at undgå brystkræft vælger især amerikanske kvinder med genfejl at få fjernet brysterne forebyggende.

Sådan kan et bryst se ud, efter det har været igennem en forebyggende operation og er blevet rekonstrueret. (Foto: Casper Lyngby © dr)

Hvis både din mor og mormor har haft brystkræft, kan det tyde på, at der er en risiko for genfejl i familien.

Og særligt i USA er der flere af de kvinder, der bliver testet positiv for genfejlen, der vælger at fjerne deres raske bryster fremfor at risikere, at genet giver dem brystkræft senere.

Det er BRCA-genet, den er gal med

BRCA1 og BRCA2 hedder de to kendte gener, hvori der hyppigst kan være fejl, som giver en øget risiko for brystkræft.

Og det er en ret betydelig øget risiko. I gennemsnit har kvinder uden genfejl cirka 10 procent risiko for brystkræft. Kvinder med genfejl i BRCA1 eller BRCA2-generne har op mod 85 procent risiko for at få brystkræft.

Operation frem for brystundersøgelse

Både herhjemme og i resten af verden lyder anbefalingen, at kvinder med en BRCA-genfejl skal have undersøgt deres bryster en gang om året, fra de fylder 30. Blandt andet ved at få en mammografi. På den måde kan man sætte tidligt ind, hvis der skulle være tegn på kræft.

Men kvinder med genfejl kan også vælge at få en forebyggende brystoperation. Og et nyt internationalt studie har opgjort, at 30,3 procent af de kvinder med genfejl, som har fået en gentest efter 2009, vælger at få brysteoperationen. Før 2009 var det 26,9 procent af kvinderne, som valgte den løsning.

Tendensen er mest tydelig i USA, og indgrebet blev da også især kendt, efter at den amerikanske skuespilleren Angeline Jolie stod frem i 2013 og fortalte, at hun havde en BRCA-genfejl og derfor valgte at få fjernet sine bryster.

Voldsom operation

Ved at fjerne brysterne præventivt ændrer kvinder med genfejl dramatisk på deres fremtidsudsigter. Deres risiko for at få brystkræft går fra op mod 85 procent til under 10 procent. Alligevel er det ikke noget, lægerne uden videre anbefaler.

- Vi oplyser om, at det er en mulighed, men grunden til, at vi ikke anbefaler det, er, at det er en stor operation. Ofte skal der flere operationer til, og det kan give en hel række følgevirkninger, siger Anne-Marie Axø Gerdes, der er klinikchef på Rigshospitalets genetiske afdeling.

Se Anne-Marie Axø Gerdes forklare, hvad kvinderne skal være opmærksomme på her:

Derimod bliver kvinder med genfejl anbefalet at sige ja til tilbuddet om de årlige undersøgelser.

Ny dansk opgørelse på vej

Her i Danmark kender man til omkring 3.000 personer, der er testet positiv for genfejl i BRCA1- eller BRCA2-genet. Halvdelen af kvinderne har valgt at gå til regelmæssige undersøgelser af brysterne. Den anden halvdel har valgt den forebyggende operation. Det siger Anne-Marie Axø Gerdes med henvisning til den seneste opgørelse.

Der er dog nye tal på vej. Et nyt dansk ph.d.-projekt er netop sat i søen for at finde ud af, om fordelingen fortsat er den samme. Og så skal studiet undersøge, hvordan kvinderne har det to år efter deres beslutning. Både de, der vælger operationen, og de, der i stedet vælger at gå til brystundersøgelser.

- På den måde håber vi at kunne rådgive kvinderne bedre ved at sige mere om, hvor mange der er tilfredse med deres valg, og hvorfor, siger Anne-Marie Axø Gerdes.

Facebook
Twitter